Hlavní obsah

V historickém centru Ostravy se trhy otevřou až v květnu

Právo, Denisa Doležalová

Po více než měsíční nucené odstávce se mohly v pondělí v Česku zase otevřít farmářské trhy a tržnice. Na stánky s květinami, ovocem a zeleninou na Jiráskově náměstí v historickém centru Ostravy si však lidé budou muset počkat až do května. Stánky totiž nesplňují vládní nařízení, nejsou od sebe dva metry. Musí je proto přemístit jeřáb.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Tržnice v Olomouci po nucené pauze opět ožila

Článek

„Těšila jsem se, že si koupím čerstvou zeleninu a ovoce. Jsem zvyklá tady nakupovat. Mají ji tady chutnou a za dobrou cenu. Kupuji i bylinky a čerstvé květiny. Chodím sem v sezóně, kdy mají otevřeno, skoro každý den. Ale zatím neotevřeli, prý je nějaký problém se stánky,“ posteskla si v pondělí Právu pětatřicetiletá Jana Koníčková.

Stánky musí posunout jeřáb

Stánky totiž nejdříve musí od sebe posunout jeřáb, aby byla dodržena vzdálenost dvou metrů, jak nařizuje vláda ve svém opatření kvůli pandemii onemocnění covid-19. Poté se ještě musí předělat u všech stánků elektřina.

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Koronavirus

„Abychom ty stánky mohli posunout, je nutné změnit rozhodnutí o zvláštním povolení užívání místní komunikace, které nyní máme platné, ale jsou v něm rozestupy mezi stánky pouze jeden a půl metru. Proto musíme nyní získat stavební povolení, kde budou stánky v rozestupu dvou metrů,“ vysvětlil Právu vedoucí odboru investic Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Vozňák.

Dodal, že Centrum kultury a vzdělávání, které se o Jiráskovo náměstí stará, musí znovu požádat o povolení užívat místní komunikaci s už většími rozestupy. „Pak v pětidenní lhůtě stavební úřad vydá nové rozhodnutí a až pak je možné ty stánky posunout. Musíme postupovat podle zákona. Odhaduji, že by to posunutí mohlo být připraveno na začátku května,“ řekl Vozňák.

Smlouvy ještě nejsou podepsány

„S žádným z nájemců stánků na Jiráskově náměstí ještě nebyla podepsána smlouva. Upozornili jsme je, že jakmile budou stánky vyřešené, tak s nimi ty smlouvy podepíšeme. Jsme s nimi v kontaktu, jsou s tím srozuměni. Jsme s radnicí domluveni, že se budou snažit to co nejrychleji vyřešit,“ reagovala ředitelka Centra kultury a vzdělávání Pavla Filáková.

Otevření trhů nám vlilo krev do žil, říkají farmáři

Koronavirus

„Už jsme se těšili, jak otevřeme. Lidé se nás pořád ptají. Původně jsme chtěli otevírat už 1. dubna. Ale prostě se tohle teď musí dořešit,“ posteskla si jedna z prodejkyň, jejíž stánek s ovocem a zeleninou je zde vyhlášený už dlouhé roky. Dodala, že nyní tedy dezinfikují ošatky, regály, chladicí box a celý stánek se připravuje. „Objednali jsme i dezinfekci pro očištění rukou pro zákazníky,“ dodává prodejkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám