Hlavní obsah

Otevření trhů nám vlilo krev do žil, říkají farmáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesměs s notnou dávkou úlevy hodnotí Novinkami a Právem oslovení prodejci znovuotevření farmářských trhů. Přiznávají ale také, že výpadek jejich podnikání poznamenal. Trhy se otevřely v pondělí po zhruba měsíční pauze, kdy je vláda zakázala v rámci opatření proti šíření koronaviru.

Znovuotevření farmářských trhů v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Je to pro nás hodně problémové a nešťastné, protože to zboží, které se vypěstuje na poli, když se neprodá, tak nevydrží, zkazí se a musí se znehodnotit,“ řekla k vynucené pauze farmářka z firmy Šťastné saláty Radka Šťastná, kterou Novinky zastihly na jednom z trhů v Praze.

Delší pauza by mohla ohrozit i samotnou existenci farem. „Jsme na tom závislí, sadbu máme objednanou už od podzimu, kterou si musíme vzít, nasázíme zboží a věnujeme tomu svůj čas, práci, a když se to nesklidí, tak se to neprodá a nejsou za to peníze, kdežto ta sadba se zaplatit musí. Je to teď pro nás takové napnuté, protože nevíme, co bude,“ dodala farmářka.

Farmářské trhy opět ožívají, jsou ale trochu jiné než dřív

Koronavirus

Podobně to zhodnotila i Klára Doleželová z Dubu nad Moravou na Přerovsku, která v pondělí vyjela prodávat do tržnice v Olomouci sadbu. „Kdyby ten zákaz trval delší dobu, asi by to byl problém,“ řekla Právu.

„Hrozilo, že část přísady přijde vniveč. Byla by to škoda vynaložené námahy i peněz,“ doplnila ji další olomoucká trhovkyně.

Tržnice v Olomouci po nucené pauze opět ožilaVideo: Miroslav Hradil, Právo

Farmář Robin Machka, který prodává v Praze, přiznal, že pauza částečně ovlivnila i kvalitu zboží.

„Určitě tam nějaké ztráty byly. Co se týče skladových zásob jako brambory, cibule, zelí, tak nám to tam měsíc zůstalo, takže to bylo vypočítané tak, že se to doprodá a kvalita a kondice toho daného zboží šla trošku dolů,“ uvedl.

Povolení znovu vyrazit se zbožím na trh uvítal. „Vlilo nám to krev do žil,” poznamenal Machka.

Za otevření trhů lobbovala Asociace farmářských tržišť. Argumentovala mimo jiné tím, že ve venkovním prostředí je menší riziko nakažení než ve velkých uzavřených prodejnách.

„Až 40 procent malých farem může být ohroženo různou měrou. Nemáme konkrétní informace, ale jsme rádi, že došlo k uvolnění,“ poznamenal předseda asociace Jiří Sedláček s tím, že doufá, že pauza nebude mít pro podnikatele fatální následky.

Rozestupy, platby radši kartou

Na trzích je ovšem potřeba dodržovat poměrně striktní pravidla. Mezi ta základní patří nařízené rozestupy mezi zákazníky i prodejci, zákaz konzumace potravin na místě či přítomnost dezinfekce, která je k dispozici zákazníkům.

Pro naznačení rozestupů a větší přehled plánuje Asociace farmářských tržišť použít kužely, které se běžně užívají ve sportu. Farmáři pak mohou rozestupy naznačit barvou na chodník.

Podnikání v březnu přerušilo přes 10 tisíc živnostníků, zavřeli si dveře k pomoci státu

Koronavirus

Podle Sedláčka by lidé měli k jednotlivým pultům prodejců přistupovat podobně jako k přepážce na poště nebo v bankách. „Každý prodejce bude muset mít k dispozici omyvatelný a dezinfikovatelný pult a dezinfekci pro všechny. Roušky jsou samozřejmě povinné,“ popsal.

Poznamenal, že preferované jsou bezkontaktní platby, ne všichni farmáři jsou však na to vybaveni. „Pokud taková farma na to vybavena nebude, tak dáváme do podmínek jednotlivým prodejcům na trhu, aby vyčlenili konkrétní samostatnou osobu, která bude přijímat hotovost a nepřijde do kontaktu s potravinou,“ zmínil Sedláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám