Hlavní obsah

V Číně přibylo nakažených od lidí vracejících se z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V pevninské Číně za poslední den přibylo 108 nových případů nákazy novým koronavirem, další dva lidé zemřeli. S odvoláním na čínskou zdravotní komisi o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Počet infikovaných je o devět vyšší než v neděli a je nejvyšší za posledních šest týdnů. V pátek bylo nahlášeno jen 46 nových případů. Nakažených přibývá u hranic s Ruskem.

Foto: Huizhong Wu, Reuters

Letiště v Charbinu

Článek

Z 108 nových případů covid-19 je jich 98 importovaných, kdy se nákaza objevila u lidí, kteří přijeli z ciziny. Novou frontou, kde se s nákazou bojuje, je provincie Chej-lung-ťiang na severovýchodě Číny při hranicích z Ruskem. Devětačtyřicet z nově nakažených jsou čínští občané, kteří do do provincie Chej-lung-ťiang přijeli z Ruska.

„O našem malém městě jsme si mysleli, že je pro nás tím nejbezpečnějším místem,” citovala agentura Reuters jednoho z obyvatel pohraničního města Suej-fen-che. Všechna čínská města poblíž hranice s Ruskem zpřísnila hraniční kontroly a zavedla přísná pravidla karantény, která je stejně tvrdá, jako byla ve Wu-chanu. Poté, co Rusko zrušilo všechny lety, je přechod ve městě Suej-fen-che jedním z mála, přes který se mohou lidé dostat z Ruska do Číny.

Situace s epidemií se nelepší, přiznal Putin. Moskva se uzavírá

Koronavirus

Charbin, který je hlavním městem provincie Chej-lung-ťiang, zavedl pro lidi přijíždějící ze zahraničí karanténní opatření v délce 28 dní. Každý, kdo přicestuje z ciziny, zůstane dva týdny v karanténním středisku a pak další dva týdny v domácí izolaci. Všichni se rovněž budou muset podrobit opakovaným testům na koronavirus. Pokud se nakazí místní obyvatelé, mají-li pozitivní test, musejí strávit v karanténě 14 dnů, ať už se u nich příznaky nemoci projeví, nebo ne

I sedm z deseti případů přenosu nemoci v rámci Číny je z provincie Chej-lung-ťiang, uvedl list The Guardian

Žádný nový případ v provincii Chu-pej

Naopak v provincii Chu-pej, ze které se začala na konci loňského roku nákaza šířit do dalších částí Číny a posléze i do celého světa, nezaznamenali stejně jako o den dříve žádný nový případ nákazy. Obě nové oběti však pocházejí nicméně právě z provincie Chu-pej. V neděli Peking nehlásil v denním srovnání žádné úmrtí na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje.

Foto: Huizhong Wu, Reuters

Celkem si tak onemocnění v pevninské Číně - tedy bez Hongkongu a Macaa - vyžádalo 3341 mrtvých.

Čínští zdravotníci nově identifikovali také 61 lidí, kteří se nakazili koronavirem, ale příznaky nemoci covid-19 nevykazují. I ti ale mohou nemoc šířit. V neděli bylo nově zjištěných nakažených bez příznaků 63.

Novým koronavirem SARS-CoV-2  se v zemi s 1,4 miliardy obyvatel celkem nakazilo 82 160 lidí. Pevninská Čína, z níž se na začátku tohoto roku začal virus do světa šířit, je tak v počtu nakažených aktuálně na sedmém místě na světě. Předstihly ji už Spojené státy, Španělsko, Itálie, Francie, Německo a Británie.

Ještě donedávna statistiky tyto pacienty nezmiňovaly. I lidé bez symptomů mohou ovšem virus šířit.

Reklama

Výběr článků

Načítám