Hlavní obsah

Úspěch důsledných opatření? Singapur eviduje při desetitisících nakažených jen 27 obětí

Novinky, Alex Švamberk
Singapur

V Singapuru zemřelo jen 27 lidí z více než 57 000 nakažených koronavirem SARS-CoV-2, smrtnost je tam tedy nejnižší na světě. Činí jen 0,05 procenta, zatímco světový průměr se pohybuje okolo třech procent. Zpravodajka agentury Reuters Emer McCartyhová upozornila, že k tomu přispělo jak masivní testování a trasování, tak přísné karantény a hospitalizace všech nakažených nad 45 let. Poukázala ale také na to, že do statistik se některá úmrtí nedostanou.

Singapur má nejnižší smrtnost na covid-19 na světěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

McCarthyová upozornila, že městský stát s 5,7 milionu obyvatel otestoval skoro 900 tisíc lidí. Všem lidem nad 13 let, kteří měli příznaky akutní infekce dýchacích cest, byl nabídnout bezplatný test. Hromadně se také prováděly testy u ohrožených skupin obyvatel, zejména u seniorů v domovech důchodců.

Zmínila, že podle odborníků Singapur uspěl, protože zamezil šíření nákazy díky rychlému vyhledání infikovaných a razantnímu trasování jejich kontaktů.

I tak se ale na konci jara začala v zemi nemoc šířit mezi zahraničními dělníky, kteří zůstávali stranou pozornosti, a Singapur rázem přestal být zemí, která dobře zvládla epidemii. Aby se zabránilo nekontrolovaného šíření i mezi nimi, začalo se s plánovanými testy v ubytovnách, kde žijí.

Lékaři také podle McCarthyové zmínili, že všichni nakažení nad 45 let a lidé současně trpící jinou vážnou nemocí byli hospitalizováni, i když se cítili dobře. Tak se dalo včas zachytit případné zhoršení stavu. To bylo možné proto, že se zřídily dočasné nemocnice anebo se lůžka pro lidi s mírnými příznaky umístila do výstavních síní a veletržních hal. Předešlo se tak přetížení zdravotního systému a běžných nemocnic, které se proto mohly soustředit na léčbu vážnějších případů.

Úskalí čísel a kritérií

Jak ale zmiňuje McCarthyová, mezi oběťmi nejsou započítáni lidé, kteří neměli zápal plic a zemřeli na cévní nebo srdeční problémy. Koronavirus SARS-CoV-2 přitom vyvolává embolie, způsobuje houstnutí krve a napadá i játra, ledviny a srdce.

Singapurské ministerstvo zdravotnictví nicméně tvrdí, že postupuje přesně podle regulí Světové zdravotnické organizace (WHO).

Záněty i „lepkavá” krev. Záludný covid-19 se u každého projevuje jinak

Koronavirus

Problém při porovnávání smrtnosti - tedy toho, kolik lidí s danou nemocí na ni zemře - je, že různé země postupují při evidence různě. Mnohé započítávají jen lidi, kteří zemřeli ve zdravotnických zařízeních, popřípadě po propuštění z nich. Belgie zase započítává i mrtvé z domovů důchodců. Slušná čísla hlásí i Rusko (smrtnost 1,75), země ale čelí podezření z manipulace daty.

Za úspěšné v boji s covidem se obecně považují i Island a Vietnam. Na Islandu, kde žije přes 360 000 lidí, mají jen deset obětí při 2206 potvrzených případech, smrtnost činí 0,44 procenta. Od konce února tam provedli 239 443 testů, tedy na počet obyvatel ještě více než v Singapuru. Ve devadesátimilionovém Vietnamu zemřelo 35 lidí z 1066 nakažených.

Za zemi, která si vede dobře v boji s koronavirem, bývá považován také Nový Zéland - na 4,886 milionu lidí má 25 obětí z 1809 nakažených, smrtnost tam tedy činí 1,4 procenta. Celkem tam bylo testováno 698 420 osob.

V Česku se smrtnost aktuálně pohybuje na úrovni kolem 1,1 procenta (44 155 případů nákazy, 489 úmrtí).

Hodnotit zemi jen podle jednoho kritéria je zavádějící. Důležitý je třeba i počet případů na počet obyvatel či úmrtnost, tedy počet obětí na počet obyvatel. Oboje pak ovšem opět závisí na počtu testů a počtu obyvatel. Třeba na Islandu evidují 282 testů na tisíc obyvatel, v USA 292, v Rusku 280, v Singapuru 144 a na Novém Zélandu 179.

Reklama

Výběr článků

Načítám