Hlavní obsah

Úmrtnost na covid-19 je podle studií mnohem nižší, než uvádějí statistiky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čísla ukazují, že ve Velké Británii zemře více než 13 procent diagnostikovaných na přítomnost viru SARS-CoV-2. Podle vědců je to zavádějící, Británie testuje jen nejzávažnější případy. Jediný způsob, jak zjistit skutečnou míru úmrtnosti, má být testování protilátek. Z amerického průzkumu vyplynulo, že nemoc může reálně zabít jen zhruba 0,18 procenta pacientů. V ČR podle oficiálních údajů zemřou tři procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Oficiální úmrtnost na covid-19 ve vybraných zemích

Článek

Průzkum losangeleské Univerzity Jižní Kalifornie naznačil, že nemoc může zabít pouze asi 0,18 procenta nakažených. Vědci to zjistili pomocí odebraných vzorků krve. Zkoumání 846 lidí zjistilo, že zhruba 4,1 procenta obyvatel okresu Los Angeles má protilátky proti koronaviru. To znamená, že zhruba 330 tisíc lidí již nemoc prodělalo a vybudovalo si vůči ní určitou imunitu.

Univerzita na svém webu uvádí, že i když zohledníme možnost statistické chyby, šlo by o 2,8 až 5,6 procenta lidí s protilátkami v oblasti, což by znamenalo, že nemoc již dostalo 221 000 až 442 000 lidí, což je 28 až 55krát více než tamních 7994 oficiálních případů nákazy.

Když byl výzkum 20. dubna proveden, bylo tam oficiálně 600 úmrtí na covid-19. To pro studii naznačuje, že asi 0,18 procenta pacientů se ve skutečnosti stává obětí nemoci.

Nejvíce obětí covid-19 bylo v Evropě v nejznečištěnějších oblastech

Koronavirus

Podobná úmrtnost byla odhalena i ve studii protilátek ve finských Helsinkách. V provincii Uusimaa, která je domovem přibližně 1,7 milionu lidí, se určilo, že protilátkami disponuje 3,4 procenta místní populace. Výsledek? SARS-CoV-2 připraví o život 0,19 procenta infikovaných. Nepatrně větší čísla nabízí německá (0,37 procenta) a nizozemská (0,63 procenta) studie, ale pořád jde o výrazně nižší procenta, než říkají oficiální statistiky.

Více než 13% úmrtnost v Británii a Itálii, 3% v ČR

Studie tak ukázaly, že koronavirus může například zabít 70krát méně pacientů, než naznačuje oficiální počet úmrtí ve Velké Británii. V porovnání s testováním v Česku mají Britové poměrně děsivá čísla, ze kterých vyplývá, že zemře skoro 13,6 procenta lidí s covid-19. Konkrétně aktuálně evidují 133 495 pozitivně testovaných, z nichž nemoci podlehlo 18 100, zatímco u nás jde celkem o 7136 nakažených, z nichž zemřelo 210 osob.

Přes 13procentní oficiální úmrtnost mají i Itálie a Francie, Japonsko má jen 2,5 procenta.

Protilátky mají maximálně procenta lidí, očekává po plošném testování Prymula

Koronavirus

I česká tři procenta jsou ale vyšší než skutečná míra úmrtnosti, protože nezohledňuje možná i tisíce infikovaných lidí s mírnými příznaky či úplně bez nich, kteří nebyli testováni. To platí celosvětově. Vědci tvrdí, že jediným způsobem, jak zjistit skutečnou míru, je testovat vzorky krve populace na protilátky, které náš imunitní systém už jednou „nechal infikovat”.

Množství nakažených se neotestuje

Pokud uplatníme stejné výpočty na britskou krizi, znamenalo by to, že ve Spojeném království je nakažených 9,5 milionu lidí, nicméně podle tamních vládních poradců bude celkové číslo nyní zhruba třetinové.

Nakažený se zotavil díky krevní plazmě uzdravených

Evropa

Jak upozorňuje stanice ABC News, na tato nová zjištění lze nahlížet ještě opačnou optikou – tedy nikoli jen tak, že úmrtnost je výrazně nižší, ale především tak, že lidí s covid-19 je opravdu mnohem více, než si myslíme.

Přestože přesnost výše zmíněných výzkumů je ještě třeba podrobit další diskuzi a ověřování, dávají podle odborníků mnohem jasnější údaje o tom, kdo byl už dříve infikován, a mohou být klíčem k uvolňování koronavirových restriktivních opatření na celém světě.

Kolektivní imunita se projeví v květnu, slibuje Švédům epidemiolog. Mrtvých zatím přibývá

Koronavirus

Podle serveru Daily Mail nicméně vědci upozorňují, že počet nakažených je stále příliš nízký, aby si obecně společnosti zvládly vytvořit tzv. kolektivní imunitu proti covid-19. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell však věří, že v některých částech Švédska se už tato „stádní imunita” začíná pomalu vyskytovat a zejména ve Stockholmu by se podle něj měla více projevit už příští měsíc. Nicméně ve Švédsku uvádějí 12procentní úmrtnost.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám