Hlavní obsah

Plošné testování začíná. Ukáže, jak na tom skutečně jsme

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek v Praze, Brně a v Litoměřicích a o den později v Olomouci, Litovli a Uničově se v rámci vědecké studie uskuteční unikátní testování na protilátky koronaviru, do kterého se mohou zapojit obyvatelé České republiky, ale i cizinci žijící trvale či přechodně v Česku bez příznaků nemoci covid-19 a to ve věkové skupině 18-89 let. Děti od osmi do 18 let budou testovány jen v Praze a Brně.

Unikátní testování na protilátky koronaviru v BrněVideo: Právo

 
Článek

Odborníci se podle ministerstva zdravotnictví chystají vyšetřit celkem 27 000 obyvatel tak, aby získané výsledky daly skutečný obraz toho, jak je to se zdravotním stavem obyvatel a především pak protilátek proti koronaviru.

Část lidí k testování vyzvaly ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR Český statistický úřad a Výzkumné skupiny IKEM, ostatní budou tvořit dobrovolně příchozí lidé.

Příprava hromadného testování na Náměstí Míru v PrazeVideo: Novinky

S testováním se začíná v Brně na Moravském náměstí a na parkovišti u Campusu Masarykovi univerzity. Přednost tam mají první dvě hodiny senioři nad šedesát let věku, teprve poté přijdou na řadu mladší.

V Praze se začne s testem na náměstí Míru, v Zítkových sadech a Kateřinské zahradě od deseti hodin. V Litoměřicích u výstaviště pak od osmi hodin.

Foto: Miroslav Homola

Příprava stanu pro plošné testování v Brně

K odběru by si člověk měl přinést kartu zdravotního pojištění a případně i doklad totožnosti. Účastníkům studie zdravotníci změří teplotu a poskytnou jim informace o vyšetření. Každý pak bude muset podepsat informovaný souhlas a vyplnit krátký dotazník.

Protilátky mají maximálně procenta lidí, očekává po plošném testování Prymula

Koronavirus

Na většině odběrových míst bude vyšetření probíhat z kapky krve odebrané z prstu, v Olomouci, Litovli a Uničově bude odebrána krev ze žíly kvůli podrobnějšímu zhodnocení kvantitativní analýzy přítomnosti protilátek vůči koronaviru.

Výsledky by měly být do 20 minut. Ti, kteří budou mít pozitivní test na protilátky, podstoupí ještě výtěr z nosohltanu. Do doby, než jim dorazí tyto výsledky, budou muset dodržovat doporučení expertů. Do dvou dnů by se měla ozvat laboratoř, nebo hygienici s informacemi o dalším postupu.

Vojtěch popisuje, jak proběhne plošné testování

Koronavirus

Snaha o pochopení kolektivní imunity a chování viru

„Tato studie je unikátní nejen svým rozměrem, ale bude mít naprosto zásadní vliv na pochopení kolektivní imunity a chování viru v naší republice. Odborníci z Lékařské fakulty se budou podílet na zpracování získaných výsledků a jejich interpretaci pro další epidemiologické využití,“ sdělil děkan Lékařské fakulty MU Martin Repko.

Na testování se podílí tisíce lidí, kromě vojáků, zdravotnického personálu, mediků a dobrovolníků také týmy několika desítek vědců a odborníků, kteří budou výsledky zpracovávat.

„I když výsledek testu bude zřejmý prakticky ihned po odběru, výsledky celé studie budou známy na začátku května a zásadním způsobem přispějí k ověření skutečné aktuální epidemické situace v ČR a budou sloužit k odpovědnému rozhodnutí a dalších krocích ke snížení dopadů této nemoci,“ řekl Právu ve středu odpoledne ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Ředitel brněnské nemocnice: Bez návratu k normálu podepisujeme tisíce rozsudků smrti

Koronavirus

Testování vítají i ředitelé nemocnic, kteří by se rádi vrátili k běžnému provozu s operacemi a dalšími zákroky. „K testům se díváme s nadějí mimo jiné i proto, že současný stav je pro naši nemocnici udržitelný v této omezené podobě tak nejvýše do poloviny května. Nutnost opětovného zavedení běžného provozu je už velmi silná,“ upozorňuje ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zejména vojáci a další dobrovolníci se pak postarají, aby testovaní měli veškerý komfort a zároveň aby se dodržovaly mezi lidmi rozestupy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám