Hlavní obsah

U Jevan se bude vyrábět ročně miliarda složek pro novou vakcínu proti covidu

Právo, Jan Martinek

Závod v osadě Bohumil u Jevan, ve kterém se začne vyrábět klíčová složka vakcíny proti covidu-19, má za sebou dlouhou historii. V areálu, který kdysi patřil státu, se měla v 90. letech vyrábět krevní plazma, posléze se v ní vyvíjela vakcína proti chřipce i proti dětské obrně. A nyní bude opět hrát roli ve vývoji důležité vakcíny proti covidu, na kterou i Češi netrpělivě čekají v celosvětové „frontě“.

Foto: Novavax, ČTK

Závod společnosti Praha Vaccines v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy, kde se vyrábí klíčová složka vakcíny proti nemoci covid-19

Článek

Americká společnost Novavax koupila firmu Praha Vaccines, která areál vlastní, od indické firmy před několika měsíci.

„Museli jsme najít lokalitu s velkou kapacitou ohledně bioreaktoru, kterou budeme schopni okamžitě využít. Jediná taková rychlá lokalita je v České republice poblíž Prahy,“ řekl v ČT ředitel Novavaxu Stanley Erck.

„Nalezli jsme místo, které vzniklo před patnácti lety, konkrétně k výrobě vakcín proti pandemii v případě chřipky,“ dále uvedl Erck.

„Poté byl závod prodán, došlo k jeho přestavbě a my jsme se dostali do posledního roku té přestavby, načasování bylo skvělé,“ dodal Erck.

V Česku se začne vyrábět remdesivir pro vědecké účely

Koronavirus

Už v 90. letech zamýšlela státní firma Sevac (zkratka slov séra a vakcíny) v objektu bývalého Ústavu sér a očkovacích látek postavit továrnu na výrobu krevní plazmy. Výstavba se ale mnoho let protahovala, stát v ní utopil tři čtvrtě miliardy korun a nakonec se tehdejší vláda Miloše Zemana v roce 2000 rozhodla státní podíl ve společnosti Sevac, který činil téměř osmdesát procent, prodat.

O rok později areál v Bohumili zprovoznila americká společnost Baxter, vyráběla tam vakcínu proti chřipce. V roce 2017 jej koupila indická společnost Serum Institute, která vyvíjela léky proti dětské obrně. „Velikost závodu je unikátní a my budeme disponovat kapacitou vyrábět miliardu vakcín a nikdo jiný to nezvládne,“ pochvaloval si Erck.

Americká vakcína se bude testovat i na Češích

Domácí

Češi by podle něj mohli získat vakcínu přednostně. „Určitě jste ve frontě hodně vepředu a Česko jako důležité místo pro výrobu získá přednost,“ sdělil v HN. Kolik vakcíny vyrobí, předvídat nechtěl. „Budeme vyrábět hodně vakcíny, samozřejmě ne od prvního dne, ale přes několik prvních měsíců navýšíme produkci,“ řekl Erck. Firma má zde vyrábět miliardu dávek jedné z klíčových složek vakcíny.

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro zdravotnický výzkum Roman Prymula připomněl, že vakcín proti covidu pro Česko by měl být dostatek.

„Jednali jsme o nákupu vakcíny od společnosti Astra-Zeneca pro 3,6 milionu osob s tím, že probíhají další diskuse. Dá se říct, že bude dostatek vakcín i pro jiné než ohrožené skupiny. Toto je limitní doba, během které musíme vydržet s opatřeními,“ řekl Prymula.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám