Hlavní obsah

Americká vakcína se bude testovat i na Češích

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti novému koronaviru, kterou vyvíjí americká firma Novavax i na území ČR, by se měla začít vyrábět v testovacím provozu už v říjnu. Nejpozději v lednu chce společnost vyrábět vakcínu i s certifikátem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Novinářům to v úterý řekli zástupci vlády a výrobce.

Foto: Novavax, ČTK

Závod společnosti Praha Vaccines v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Článek

Testovat novou vakcínu, jejíž klíčová složka se bude vyrábět v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy, kde Američané koupili firmu, budou i tři stovky českých občanů.

Vakcína se už klinicky testuje. „Výsledky jsou skutečně velmi zajímavé, a pokud je srovnáváme s výsledky ostatních společností, tak se dá říct, že tato vakcína zatím vykazuje lepší parametry bezpečnosti než srovnatelní konkurenti,“ řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Zároveň ujistil, že obyvatelům obce, ve které se nachází výrobní závod Praha Vaccines, nehrozí žádné nebezpečí. „Vakcína vychází z proteinu, který není nijak infekční. To znamená, že tady se nepracuje s živým virem, pouze je tady nosič, kterým je hmyzí virus, nemůže nakazit nikoho,“ řekl Prymula.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že vláda již objednala jinou vakcínu proti koronaviru pro 3,6 milionu lidí, a to prostřednictvím EU. Je možné, že stát nakoupí i vakcíny, které se budou vyrábět v ČR.

„Virus tady s námi bude tak dlouho, dokud nebudeme mít vakcínu. A na tom už se pracuje. Tím, že firma Novavax je u nás v ČR, chceme s nimi o vakcíně diskutovat a případně uzavřít smlouvu,“ řekl Babiš. Firma chce v ČR vyrábět až jednu miliardu klíčové složky vakcíny, podle Babiše bude k testování vybráno asi 300 lidí z ČR. Druhá složka se bude vyrábět ve Švédsku.

Senioři odolávají

Pozitivně testovaní v ČR přibývají po stovkách. Odborníci očekávají, že nákaza mnohem víc propukne na podzim.

„Epidemiologická situace je dobrá v kontrastu s tím, že čelíme velkým počtům pozitivně testovaných denně. Nemoc má ale mírný průběh, nezasahuje zranitelné skupiny, do nemocnic neproudí davy a mortalita je velmi nízká,“ řekl v úterý novinářům ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dušek: Situace kolem koronaviru je dobrá. Hůř je na tom Praha

Domácí

Podle nejnovějších dat má jen 0,6 procenta z nově diagnostikovaných těžký průběh nemoci a jen pět procent z nich vyžaduje hospitalizaci. Nemoc se zatím vyhýbá seniorům, jen pět procent z nových záchytů patří k nejstarší věkové skupině. „To je zcela běžný obrázek běžné respirační nemoci,“ řekl Dušek s tím, že chřipková epidemie si každoročně vyžádá v ČR 1500 životů a jiná virová onemocnění jsou ještě smrtelnější.

„Nemá smysl srovnávat záchyty v srpnu se záchyty v březnu a hledat rekordy. Na podzim projde nákaza populací víc, očekávejme vyšší čísla, ale nesmíme se děsit z denních hodnot počtu nově nakažených,“ zdůraznil Dušek.

Starostové dostanou informace

Kompletní informace o nakažených koronavirem budou nově každý týden dostávat obce s rozšířenou působností. Oznámil to v úterý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který podepsal memorandum s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem.

Větší obce dostanou data o počtu nakažených

Domácí

„Obce budou každý týden dostávat informace o epidemiologické situaci, budou tedy moci řešit protiepidemická opatření samy od sebe, aniž by je

musely vyhlašovat krajské hygienické stanice,“ řekl Vojtěch.

Zneužití podle něj nehrozí, data budou anonymní a budou je mít k dispozici jen větší obce, nikoli vesnice s nízkým počtem obyvatel. „Nikdy jsme nežádali o to, abychom věděli, kteří lidé v obci jsou nakažení,“ řekl Lukl.

Reklama

Výběr článků

Načítám