Hlavní obsah

V Česku se začne vyrábět remdesivir pro vědecké účely

Právo, Jan Martinek

Účinná látka pro lék remdesivir, který pomáhá pacientům s těžkým průběhem nemoci covid-19, se začne vyrábět i v Česku. Vlastní technologii její přípravy vyvinula středočeská společnost Santiago chemikálie, bude ji nabízet pro vědecké účely. Lék remdesivir vyrobila americká firma Gilead Sciences pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Foto: Reuters

Dávka remdesiviru

Článek

„Pro výzkumná centra a jejich vědecké účely jsme proto připravili sety pěti látek, které Světová zdravotnická organizace označila jako nejnadějnější v boji proti koronaviru. Součástí setu je i látka remdesivir, kterou jsme úspěšně syntetizovali přímo v naší laboratoři,“ řekl ředitel Santiago chemikálie Kryštof Šigut. Sada látek ponese název Aviromix.

„Set umožní rychlejší a účinnější vývoj a testování léků jak proti covidu-19, tak proti jiným virům. V rámci evropského trhu jsme schopni sety dodat zhruba do 48 hodin,“ řekl Šigut.

Remdesivir snížil riziko úmrtí na covid-19 skoro o dvě třetiny

Koronavirus

Prvním uživatelem v ČR, který od Santiago chemikálie sadu látek získal, je mezinárodní výzkumné centrum Biocev. „Od společnosti Santiago jsme převzali celkem sto balení Aviromixu, které nám usnadní vývoj nových léčebných přístupů proti virovým onemocněním včetně covidu-19,“ uvedl Pavel Martásek, ředitel Biocevu.

Zásoby léku remdesivir vykoupila začátkem července americká vláda, pro zbytek světa zřejmě nebude dostupný až do října. ČR dostala už dříve darem zásoby tohoto léku pro čtyřicítku lidí. Remdesivir je zatím podmínečně registrován pro EU.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Jak už Právo informovalo, účinnou látku vyvíjí na českém území americká firma Novavax, v říjnu by se měla začít testovat i na českých občanech. Očkovací látku vyvíjí český tým pod vedením lékařky a šéfky zdravotního výboru Sněmovny Věry Adámkové (ANO). „Vše jde podle plánu, na podzim bychom měli informovat ministerstvo zdravotnictví,“ řekla včera Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám