Hlavní obsah

Trumpova vláda slíbila chudým Američanům bezplatnou vakcínu, která ještě není

Novinky,
Washington

Očkování proti koronaviru bude bezplatné pro ty Američany, kteří si to nemohou dovolit, uvedla v úterý administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa podle stanice CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti covid-19

Článek

Jakémukoli „Američanovi, který je ohrožený a který si nemůže dovolit vakcínu a chce být očkován, ji poskytneme zadarmo“, řekl v úterý nejmenovaný vysoký představitel americké administrativy. Dodal, že úřady na tom spolupracují se zdravotními pojišťovnami. Podle něj některé komerční pojišťovny daly najevo ochotu zaplatit celou vakcínu.

Žádná vakcína ovšem zatím neexistuje.

„Budeme s nimi spolupracovat na tom, aby se vakcína dostala do jejich běžných distribučních kanálů,“ dodal s tím, že jde hlavně o lékárny a ordinace. Zdůraznil, že rolí federální vlády je zajistit, aby vakcínu dostal každý ohrožený, který o ni má zájem a nemůže si ji koupit.

Američtí experti na veřejné zdraví opakovaně vyzývali vedení země, aby byla vakcína dostupná pro každého, protože USA jsou nejvíce postižené pandemií, počet nakažených tam překročil 2,1 milionu a zemřelo přes 116 000 infikovaných.

Vakcína zatím není 

Problémem je, že žádná vakcína zatím není hotová, i když se její vývoj urychluje, jak to jen jde. Cílem je mít k lednu příštího roku 300 milionů dávek. Testy jednotlivých látek probíhají nezvykle rychle, vstupuje se do další fáze testů, aniž by byla vyhodnocena předchozí.

Do finále v boji s covidem jde deset vakcín

Koronavirus

Klinickými zkouškami však mnohé neprojdou, protože nebudou dost účinné. V USA už nyní zmenšily počet slibných kandidátů z čtrnácti na sedm, ale neuvedla, o které jde.

Experti dávají najevo pochybnosti, že se vyvine vakcína za necelý rok, uvádějí, že půjde-li vše hladce, zabere to to 12 až 18 měsíců. Zatím nejrychleji se povedlo vyvinout vakcínu proti příušnicím - trvalo to přes čtyři roky a hotová byla v roce 1967.

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci ale počátku června uvedl, že přes obtíže s vývojem a jeho urychlováním „můžeme doufat, že na počátku roku 2021 budou k dispozici stamiliony dávek“.

Varoval, že je otázkou, jak dlouho bude případná vakcína lidi chránit. Podle něj je dost pravděpodobné, že nemusí poskytnout dlouhodobou ochranu. Pokud se původce covidu-19 bude chovat jako jiné koronaviry, „je pravděpodobné že neposkytne dlouhodobou imunitu,“ řekl. Po prodělání nachlazení způsobených koronaviry jsou lidé ochráněni před další nákazou půl roku až rok.

Šance na vakcínu proti koronaviru zvyšuje jeho malá schopnost mutace

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám