Hlavní obsah

Trump: V USA zemře méně než původně předpokládaných 100 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech přijde v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 o život výrazně méně než původně předpokládaných 100 000 lidí. Na každodenním tiskovém brífinku to prohlásil prezident Donald Trump.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Článek

Trump dodal, že se pandemie v USA pomalu blíží ke svému vrcholu, jelikož se nákazu daří v posledních dnech dostat pod kontrolu v několika nejhůře zasažených oblastech.

Každodenní nárůst nově nakažených se po celé zemi snižuje, což je podle Trumpa znamení, že se daří „zplošťovat křivku” průběhu pandemie. „Jsme ve skvělé formě v každém ohledu. Jsme ve skvělé formě co se týče (plicních) ventilátorů, jsme ve skvělé formě co se týče ochranného oblečení a máme na cestě další letadla plná materiálu. V tuto chvíli nám však nevolají žádní guvernéři,” řekl Trump s tím, že jednotlivé státy již od federální vlády nežádají tolik materiálu a zdravotnického vybavení jako v začátcích pandemie.

Přední expert týmu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci potvrdil, že se každodenní přírůstky nakažených i obětí pomalu ustalují a země má vrchol pandemie na dohled. Varoval však, že Američané o to více musí nadále dodržovat přísná omezení pohybu a ekonomického života. Zároveň upozornil na řadu klinických testů, jež ověřují účinnost některých léčiv, jejich prokazatelné výsledky však podle něj budou známy až v řádu měsíců.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Další odborná členka krizového štábu Deborah Birxová prohlásila, že v USA lze nyní pozorovat podobné zpomalení jako v Itálii. Výraznou zásluhu na tom podle ní má vývoj v nejhůře zasaženém státu New York, kde se daří v posledních dnech situaci stabilizovat.

Trump znovu zmínil, že chce v zemi co nejdříve obnovit ekonomický život, ideálně k 1. květnu. Poznamenal však, že se při rozhodnutí o termínu uvolnění ochranných opatření hodlá řídit názorem expertů z krizového štábu. V případě rychlého nárůstu nových případů po zrušení omezení, který podle něj hrozí, je pak připraven ekonomiku znovu částečně zastavit. „Budu se muset rozhodnout a jen se modlím, aby to bylo správné rozhodnutí. Ale řekl bych, že to bude bezpochyby to největší rozhodnutí, jaké kdy budu muset udělat,” řekl Trump.

V úterý by měl rovněž představit zvláště ustavenou odbornou radu, jež by měla přijít se strategií pro nastartování amerického hospodářství. Zasednout by v ní měli kromě šéfů některých velkých společností také někteří guvernéři ze zasažených států, včetně těch zvolených za Demokratickou stranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám