Hlavní obsah

Tchajwanský recept? Včasně a rázně

Právo, Martin Knap (Tchaj-pej)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

O Tchaj-wanu se často mluví jako o zemi, která vzorově čelí pandemii koronavirové infekce. K úterý 14.4. bylo zaznamenáno 393 případů a 6 úmrtí. Státní orgány totiž už od začátku ledna, tedy v době, kdy vyšlo najevo, že v čínském Wu-chanu propukla nákaza, podnikly razantní kroky proti jejímu šíření.

Foto: Ann Wang, Reuters

Diváky v hledišti na stadionu v tchajwanském Tchao-jüanu při utkání místní baseballové ligy nahradily makety, ale roztleskávačky si organizátoři neodpustili

Článek

Jednalo se zejména o propojení databáze zdravotní dokumentace s cestovními záznamy, které umožnily kontrolovat dodržování karantény osob, které přicestovaly ze zahraničí, zejména z Číny.

ON-LINE: Počet mrtvých na covid-19 ve Francii šplhá k 16 tisícům

Koronavirus

Vývoz zdravotnických roušek do ciziny úřady okamžitě zakázaly, zavedly cenové kontroly a po panických nákupech roušek vláda záhy nařídila jejich příděly (dvě roušky na týden pro každého držitele průkazu zdravotního pojištění). Soukromý sektor spolupracoval s veřejnou správou na vývoji aplikace zachycující stav zásob roušek v jednotlivých lékárnách.

Přísný dohled na karanténu

Pohyb nakažených nebo rizikových osob je velmi úzce sledován a média podávají zprávy např. o tom, ve které čtvrti se nacházeli ti s nařízenou karanténou, nebo o konkrétních lidech, kteří karanténu porušili. Lidé v karanténě jsou sledováni přes mobilní telefon – což by na Západě vzhledem k ochraně osobních údajů nebylo možné – a kromě policie je mohou kontrolovat také šéfové městských okrsků.

Na rozdíl od některých zemí se tchajwanská veřejnost zachovala velmi zodpovědně a držela se vládních opatření. Bagatelizace nebezpečí koronaviru, ke které v Česku zpočátku docházelo jak ze strany politiků, tak veřejnosti, zde platí za naprostou výjimku. Na Tchaj-wanu je např. nošení roušek běžné za všech okolností a na cedulích a hlášeních v metru a na jiných veřejných místech se objevily výzvy, aby je lidé s nachlazením měli na sobě.

Hokkaidó uvolnilo restrikce a teď čelí druhé vlně epidemie

Koronavirus

Nikdo se tu nepodivuje nad tím, že se chodí na veřejnosti s rouškou, a tudíž se tu také nikdo nerozpakuje ji nosit. Od začátku února ve veřejné dopravě devadesát procent cestujících roušku nosí, a to dokonce poté, co během panického skupování roušek ministerstvo vyhlásilo, že je zdraví lidé v mladém a středním věku nosit nemusí.

Otevřené školy

Měření teploty a dezinfekce rukou se staly samozřejmostí u vstupu do škol a některých nákupních středisek, bank a pošt už v únoru.

Školy také uplatňují odstupy ve frontách v kantýnách nebo jednostranné vycházení ze dveří. Pololetní prázdniny se protáhly o dva týdny a před nástupem žáků do škol rodiče neskrývali nervozitu.

Čínská letadlová loď proplula s flotilou kolem Tchaj-wanu

Svět

Ministerstvo školství oznámilo, že jeden případ nakažení by znamenal uzavření třídy, dva školy a po uzavření jedné třetiny škol by došlo na celostátní zrušení výuky. To se některým rodičům zdálo příliš riskantní, zatím zůstávají školy stále otevřené.

Stejně tak tu nebylo nutné plošně rušit kulturní či sportovní akce či omezovat shromažďování lidí. Zrušení postihlo koncerty mezinárodních hudebníků nebo velké sportovní akce s mezinárodní účastí. V parcích a na hřištích se čile sportuje, individuálně i kolektivně. Některé restaurace přerušily provoz a jídlo pouze rozvážejí, zdaleka však ne všechny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám