Hlavní obsah

Středočeský kraj testuje část dětí ze speciálních škol PCR testy

Rada Středočeského kraje minulý týden schválila nákup tzv. cucacích PCR testů pro děti ze speciálních škol. Zahájení testování těmito testy předcházelo dotazníkové šetření mezi řediteli škol a stejně tak určení dětí, pro které je tento typ vhodnější z hlediska provedení testu a manipulace s ním. První testování proběhne v úterý, informovala tisková mluvčí krajského úřadu Martina Kemrová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Jsem ráda, že se nám podařilo zajistit PCR testy pro ty děti, které to opravdu potřebují. Pokud mentálně nebo tělesně postižené dítě nezvládne testování tzv. šťouracím testem, má být vyloučeno ze vzdělávání a zůstat doma. To je přece neakceptovatelné,“ kritizuje středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Dodala, že sice není přesvědčena, že testování ve školách je vůbec nutné, ale pokud už testovat, mělo by se to podle ní dělat efektivně, aby test děti zvládly a „byl vůbec k něčemu“.

První bilance testování ve školách: z 1,3 milionu testů jen 700 pozitivních dětí

Domácí

Na to, že antigenní testy pro testování dětí nejsou vhodné, upozorňuje podle ní řada odborníků. K tomuto závěru došla také krajská studie, podle níž děti i v případě akutní infekce mohou mít nižší virovou nálož pod hranicí detekce antigenních testů.

„Navíc manipulace s nimi není jednoduchá a pro některé skupiny dětí, např. pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami, jsou tyto testy zcela nevhodné,“ doplnila mluvčí Kemrová.

Vliv uzavření škol na šíření covidu? Středočeský kraj dovysvětloval svou studii

Věda a školy

Středočeský kraj pořídil PCR testy pro žáky krajských, obecních i soukromých speciálních škol, které o tuto formu testů projevily zájem. Testování 1043 dětí se speciálními potřebami v 18 školách zajistí laboratoře Spadia s pomocí hasičského záchranného sboru, který částečně zajistí rozvozy testovacího materiálu.

Cena testu je 150 Kč a vlastní testování bude zahájeno v úterý. Děti, které jsou do tohoto režimu zařazeny, v pondělí – podle hejtmanky s vědomím krajské hygieny – neabsolvovaly antigenní test a počkají si do úterka na PCR.

Dítě se nenechá testovat? Omluvená absence, vysvětluje MŠMT

Věda a školy

„Kraj spolu s hlavním městem Prahou požádal oficiálním dopisem všechny odpovědné ministry i premiéra Andreje Babiše (ANO) o změnu způsobu testování dětí ve školských zařízeních už před 14 dny. Dosud nám nikdo oficiálně na náš podnět ani neodpověděl,“ poznamenala Pecková.

PCR testy ve školách od června

Nicméně už v červnu by se mohli žáci v některých běžných školách testovat pomocí PCR testů. V diskusním pořadu v ČT to v neděli uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) s tím, že testy by se ve školách zaváděly postupně.

PCR testy se ve školách budou používat od června

Domácí

„Nejdříve v červnu bychom mohli už v části škol mít i PCR testy, které budou nějakým způsobem regulovány. Záleží na kapacitě laboratoří,“ konstatoval Arenberger. Doplnil, že v Česku je nyní možné zjistit výsledky asi u 60 000 PCR testů denně.

Nyní se žáci testují dvakrát týdně antigenními testy z mělké části nosu, odběr si děti dělají samy. Experti ale poukazují na to, že antigenní testy jsou sice levnější a rychlejší, ale méně spolehlivé.

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Koronavirus

Některé městské části, kupříkladu Praha 9 či Praha 6, už začaly ve školách používat PCR testy ze slin. V Praze 9 se ale ukázalo, že PCR a AG testy mohou být svou účinností srovnatelné, oba způsoby testování odhalily minimum nakažených.

Jak to bude s respirátory v létě? Venku většinou ne, vevnitř ano, řekl Arenberger

Domácí

Nevýhoda PCR testů je, že jejich vyhodnocení musí proběhnout v laboratoři. PCR testy ale umožňují sekvenování viru, tedy zjištění jeho mutací. Pro PCR testy se v neděli vyslovil i prezident České lékařské komory Milan Kubek.

PCR test by ve školách probíhal jen jednou týdně – stejně jako nyní ve firmách. V sobotním rozhovoru pro Právo Arenberger řekl, že školy nakoupily antigenní testy na dobu do konce května.

Postupné otevírání škol

Školy jsou už třetí týden otevřené pro žáky prvního stupně, jednotlivé třídy se po týdnech střídají.

Pediatr: Děti z 1. a 2. třídy by klidně mohly být bez roušek

Domácí

Žáci středních škol a studenti posledního ročníku vysokých škol se od pondělí 26. dubna vracejí k praktické výuce, která se kvůli opatřením proti covidu-19 konala naposledy před Vánoci. Návrat do laboratoří, dílen či ateliérů se týká zhruba 130 tisíc mladých lidí, učit se budou s povinnými respirátory a testováním na covid.

Do škol a školek se vrací další žáci. Další uvolnění za týden

Domácí

Zároveň se toto pondělí kompletně otevřely školky v Plzeňském, Královéhradeckém a Karlovarském kraji, kde výskyt nově nakažených koronavirem klesl pod 100 na 100 000 lidí za sedm dní. Roušky a testování v nich povinné nejsou.

Babiš v neděli ve svém pravidelném facebookovém hlášení navíc oznámil, že od 3. května by se měl do škol začít vracet druhý stupeň, a to v rámci rotační výuky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám