Hlavní obsah

Vliv uzavření škol na šíření covidu? Středočeský kraj dovysvětloval svou studii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeský kraj představil tento týden studii k šíření covidu ve školách a uvedl, že uzavření škol má na šíření viru v populaci zanedbatelný vliv. I když se studie z části opírá o data z doby po uzavření většiny škol, její autor Michal Pohludka za ní stojí. Kraj v reakci na nejasnosti zveřejnil na svém webu odpovědi na nejčastější dotazy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN)

Článek

Studii, kterou si nechal vypracovat Středočeský kraj, představila na úterní tiskové konferenci středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) s tím, že její závěry ukazují, že by bylo vhodné školy co nejdříve otevřít.

„Uzavření škol má velmi malý vliv na věkovou skupinu malých dětí, co se týče šíření viru. Školy jsou bezpečné, a dokonce se v některých věkových skupinách ukázalo, že vládní opatření, která zavřela školy, mají kontraproduktivní vliv,” sdělila Pecková na úterní tiskové konferenci.

Uvedla, že u starších dětí - ve věku 9 až 15 let - počet pozitivních testů po zavření škol vzrostl a že se pravděpodobně nakazily od svých blízkých dospělých.

Druhý den kraj na webu uvedl, že studie vyvolala řadu dotazů, a zveřejnil odpovědi na některé z nich. Třeba na otázku, které události, měly na zvýšení výskytu nákazy u dětí největší vliv, uvedl: „Nejvyšší nárůst sledujeme v období celoplošného antigenního testování, období Vánoc, kdy se rodiny setkávaly, a zároveň byly uzavřeny školy. Děti trávily svůj čas v přítomnosti nakažených dospělých, od nichž se nakazily.“

Středočeský kraj opět testoval školáky. Pozitivní byly 4 promile

Věda a školy

Biochemik Michal Pohludka za studií stojí. „Děti obecně jsou méně náchylné k infekci,” uvedl na dotaz Novinek k prezentovaným závěrům.

„Po analýze laboratorních dat, která nejsou dostupná ani z ISIN (Informačního systému infekčních nemocí), poukazujeme na menší virové nálože u dětí, tedy výrazně menší šíření v této věkové skupině. Po testování dětí v běžných školách a také ve školách předurčených se ukazuje, že asymptomatické děti mají nízkou prevalenci (pozitivitu) infekce - někde pod dvěma procenty,” uvedl s tím, že různé světové studie mají podobné výstupy, stejně jako jiné české pilotní projekty.

Školní prostředí v rámci preventivních opatření jsou podle něj minimálně tak bezpečná jako domácnost a různé kolektivy, ve kterých se děti v době uzavřených škol pohybují. „Stýkají se s dospělými, kteří v případě infekce mají virové nálože více,” podotkl.

Nákazy u dětí rostou bez ohledu na to, zda chodí do školy, nebo ne

Domácí

Kraj uvedl, že doporučuje co nejrychlejší návrat dětí do vzdělávacího procesu za přísných hygienických podmínek s tím, že tam nesmí chodit děti s viditelnými příznaky respiračního onemocnění. Na dotaz, že se stalo se, že dětský asymptomatický pacient nakazil polovinu třídy, na webu uvedl, že jde o ojedinělé případy, jimž se nelze vyhnout.

„Avšak makro data zcela jasně ukazují, že nehledě na opatření se procento asymptomatických dětí blíží nule. Nakažlivost dětí je tak o desítky procent nižší v kontaktu s ostatními jedinci než v případě nakaženého dospělého jedince. Přenos viru je tedy značně pomalejší, pokud k němu vůbec dojde,“ stojí v odpovědi.

Kraj upřesnil, že studie se opírá o výsledek testování 515 dětí z běžných škol ve Středočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji z 25. února a dále o testování cca 1800 dětí z března. V březnu šlo o takzvané předurčené školy (pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti či složkách Integrovaného záchranného systému), ty běžné byly už v té době zavřené. V únoru byly 2 procenta pozitivních, v březnu čtyři jedinci.

Pro studii byla dále použita data o testování 480 tisíc lidí z různých regionů ČR napříč věkovými skupinami a s rozdílnou indikací k testování v období zhruba posledního roku.

Děti by se podle plánů vlády měly začít vracet do škol a školek 12.dubna.

Přehledně: Jak má probíhat návrat do škol

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám