Hlavní obsah

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školáci v Praze 9 se testují nejen antigenními testy, ale i testy PCR ze slin. Za dobu testování se ukázalo, že testy jsou svou účinností srovnatelné, oba způsoby testování odhalily minimum nakažených.

Foto: Marcela Hálová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Praha 9 provádí na školách testy nejen antigenní, které považuje za nepříjemné pro děti, ale i neinvazivní testy PCR ze slin.

„Naše testování potvrdilo, že se covid v Praze 9 vyskytuje minimálně a v dětské populaci v podstatě není. Ukazuje se, že není důvod neotevřít školy, školky,“ řekl starosta deváté části Tomáš Portlík (ODS).

Ve školách Prahy 9 bylo provedeno 2743 antigenních testů, jeden vyšel pozitivní, a 965 testů PCR. „Jeden vzorek je neprůkazný, takže se testuje znovu,“ uvedl ve středu radní Zdeněk Davídek (TOP 09/STAN).

V mateřinkách se testovalo 403 dětí PCR testy, ty ukázaly jednu pozitivitu, a 685 dětí antigenní metodou. „Jinými slovy, ve školkách jsme otestovali více než tisíc dětí s jednou pozitivitou,“ informoval. Ve středu se vyhodnocuje dalších 500 vzorků.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

V Praze 3 je výskyt covidu podle starosty Jiřího Ptáčka (TOP 09) v podstatě nulový. Městské části žádají, aby pojišťovny PCR testy hradily přinejmenším v takovém rozsahu jako antigenní testy. Tento týden poslali ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO) dopis, ve kterém ho vyzývají k podpoře.

Pondělní testování v pražských školách: 26 pozitivních ze zhruba 50 tisíc lidí

Domácí

„Máme lepší postup, potřebujeme, aby nám do toho ministerstva neházela vidle,“ řekl k PCR testům starosta sedmé části Jan Čižinský (PS).

Radní šesté části Marie Kubíková (ODS) doplnila, že Praha 6 je připravená PCR testy zorganizovat, stačí, aby ministerstvo zdravotnictví pomohlo. „Dlouhodobě financovat z rozpočtů to nejde,“ míní s tím, že příští týden se PCR testy budou testovat děti ve školkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám