Hlavní obsah

PCR testy se ve školách budou používat od června

Právo, ČTK, tin

Už v červnu by se mohli žáci ve školách testovat pomocí PCR testů. V diskusním pořadu v ČT to v neděli uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Testy by se podle něj ve školách zaváděly postupně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Začátek střídavé výuky na prvním stupni ZŠ v Klánovicích spojený s testováním antigenními i PCR testy.

Článek

„Nejdříve v červnu bychom mohli už v části škol mít i PCR testy, které budou nějakým způsobem regulovány. Záleží na kapacitě laboratoří,“ uvedl Arenberger. Zmínil, že v Česku je nyní možné zjistit výsledky asi u 60 000 PCR testů denně.

Nyní se žáci testují dvakrát týdně antigenními testy z mělké části nosu, odběr si děti dělají samy. Odborníci ale poukazují na to, že antigenní testy jsou sice levnější a rychlejší, ale velmi nespolehlivé.

Některé městské části, například Praha 9 či Praha 6, už začaly ve školách používat PCR testy ze slin. Nevýhoda PCR testů je, že jejich vyhodnocení musí proběhnout v laboratoři. PCR testy ale umožňují sekvenování viru, tedy zjištění jeho mutací.

Antigenní testy jsou stejně spolehlivé jako PCR. V Praze 9 odhalily minimum nakažených školáků

Koronavirus

V sobotním rozhovoru pro Právo Arenberger řekl, že školy nakoupily antigenní testy na dobu do konce května. „Během května vydržíme především s antigenními testy ve školách, postupně budeme nabíhat na PCR testování,“ řekl v ČT.

Testy by měly zlevnit

Pro PCR testy se v neděli vyslovil i prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by se mělo testovat metodou tzv. poolování, tedy hromadného vyšetření. „Všechny děti naplivou do jedné nádobky. To se vyšetří jako jeden vzorek. Pokud je výsledek negativní, všechny děti jsou zdravé. Pokud je pozitivní, šetří se dál,“ řekl v ČT Kubek.

PCR test by ve školách probíhal jen jednou týdně, stejně jako nyní ve firmách.

Současný PCR test stojí kolem tisícovky, podle Arenbergera by se jeho cena mohla snížit zhruba na 350 korun.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Školy jsou už třetí týden otevřené pro žáky prvního stupně, jednotlivé třídy se po týdnech střídají.

Premiér Andrej Babiš v neděli ve svém pravidelném facebookovém hlášení oznámil, že od 3. května by se měl do škol vrátit druhý stupeň, také v rámci rotační výuky.

Reklama

Výběr článků

Načítám