Hlavní obsah

Jak to bude s respirátory v létě? Venku většinou ne, vevnitř ano, řekl Arenberger

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se v pondělí rozhovořil o letním nošení roušek a respirátorů. V rozhovoru pro server Blesk potvrdil, že ve vnitřních prostorech budou nadále potřeba respirátory, venku by měly postačit roušky, nicméně uvažuje se o tom, že by se vyžadovaly jen v místech, kde se koncentruje více lidí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Článek

„Obávám se, že ve vnitřních prostorách si budeme muset zvyknout na to, že roušky nebo respirátory budou zřejmě našimi průvodci,“ řekl.

A připustil, že ani léto nebude výjimkou. Kromě vnitřních prostor by měl však podobný režim platit i nadále venku, kde by ale nově mohly postačit roušky místo respirátorů.

Venku jen v rizikových situacích

Následovat by navíc mohly i další výjimky. „Chceme probrat s epidemiology, aby se roušky venku nosily jen v rizikových situacích,“ naznačil Arenberger. Jako příklad uvedl shromáždění větší skupiny lidí.

Německo chce 30 milionů dávek Sputniku, oznámil saský premiér v Moskvě

Koronavirus

Dále pak také připomněl, že podobná opatření loni v létě platila také v Německu, kde nastoupila druhá vlna na podzim později a v menší míře. „Do obchodu vás nepustili bez roušky, ani do uzavřených prostor nákupních center. Brali to jako naprostou samozřejmost. Němci jsou důslední, (...), i když sleduji, že už i oni začínají být rebelové v tom, že by se něco třeba nemuselo dodržovat,“ dodal.

Arenberger: Kritéria pro podávání monoklonálních protilátek budeme dále rozšiřovat

Domácí

Ještě v pátek přitom v rozhovoru pro Právo tvrdil, že roušky sundáme v létě i venku na všech místech. I tehdy odkazoval na německý příklad. „Předpokládám, že prázdniny budou podobné, jako jsem to zažil loni v Německu, kde se uvnitř v prodejnách doporučovala ochrana úst a venku už ne. Takže jste mohli volně chodit po ulici, když tam nebyly davy lidí, ale do prodejny vás nikdo nepustil bez respirátoru nebo bez roušky,“ uvedl.

Aby dermatologové neměli tolik práce

A dodal, že mezi prvními by si je mohli sundat lidé, kteří mají například kožní problémy. „Zároveň ale v létě nebude riziko infekce tak vysoké, bude spousta naočkovaných. Jsem optimista v tom, že na ulicích si to budeme moct v letních měsících určitě sundat, aby dermatologové neměli tolik práce,“ řekl Arenberger, který je sám dermatologem.

O negativních následcích pro kůži hovořil ještě v době, kdy stál v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „I jako ministr mám stejné stanovisko,“ řekl nyní.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám