Hlavní obsah

Stát řeší, jak pomoci podnikatelům a ekonomice kvůli koronaviru

Novinky, bož

Na české podnikatele a domácí ekonomiku tvrdě dopadají přísná opatření v souvislosti s epidemií nemoci COVID-19. Zavřené jsou restaurace, kina či většina obchodů. Vláda proto hledá cesty, jak ekonomické dopady opatření alespoň částečně zmírnit. Hovoří se o bezúročných půjčkách či odkladech daní. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka má vzniknout systém posečkání s platbami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Poslanecké sněmovně

Článek

„Je třeba na omezenou dobu vytvořit celonárodní režim posečkání s platbami. Stát, banky, energetické a telekomunikační společnosti a další musí v této době vyjít zejména malým podnikatelům vstříc,“ uvedl Havlíček na Twitteru.

Podrobnosti a další opatření podle něj vláda představí v průběhu pondělí. „Připravujeme opatření pro OSVČ, po kterých nebudeme požadovat zálohy na sociální a zdravotní pojištění,” dodal.

Stát má také proplatit část mzdy pracovníků. Týkat se to ale bude jen firem, které dokážou, že byly uzavřeny z „objektivních důvodů“. Havlíček to řekl v pondělí České televizi. „Musí být splněno to, že ta firma o něco přišla,“ prohlásil ministr.

Vláda chce na čtyři měsíce pozastavit EET. Zavede zpětné umoření daňové ztráty nebo prominutí záloh

Koronavirus

Za objektivní důvod může být považován například rapidní pokles odbytu nebo skutečnost, že dojde k přerušení činnosti dodavatelů. Další objektivní důvod může být karanténa zaměstnanců.

„Jsme připraveni nahradit mzdy za zaměstnance do určité míry právě v těch několika oblastech, které dneska definitivně chceme projednat na vládě,“ dodal Havlíček. Odmítl proplácení firmám, které chtějí mít „pro všechny případy klid“.

Úvěrové programy Covid a Covid II.

Ve čtvrtek vláda schválila program Covid II., který počítá s tím, že by prostřednictvím úvěrů od komerčních bank podnikatelé měli k dispozici až 30 miliard korun. Má se za ně zaručit stát prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMRZB).

U programu Covid I šlo o úvěry ve výši od 500 tisíc až 15 milionů, bez úroků a poplatků, se splatností až dva roky a odkladem splátek až 12 měsíců. Příjem žádostí banka v pátek pozastavila.

V rámci programu COVID II bude ČMRZB poskytovat záruky za úvěry komerčních bank. Výše těchto úvěrů bude 10 tisíc až 15 milionů Kč. Za úvěry bude pravděpodobně ručit do výše 80 procent jistiny úvěru a poskytovat finanční příspěvek na úhradu úroků až do výše milionu korun. Doba ručení bude tři roky. O všech těchto parametrech se ještě jedná. Program bude spuštěn na přelomu března a dubna.

Ošetřovné pro OSVČ schválíme ve čtvrtek, slibuje Havlíček

Koronavirus

Covid II. navazuje na dříve schválený program Úvěr Covid, v jehož rámci mohli podnikatelé rovněž žádat o půjčky mezi 500 tisíc až 15 milionů korun do 90 procent prokázané škody. Podle Podnikatelských odborů je tento program riskantní pro živnostníky a menší podnikatele.

„Pro živnostníky, malé a střední firmy jsou podmínky Národního programu Úvěr Covid velmi tvrdé, navíc obsahují požadavek, aby podnikatelé zajistili úvěr blankosměnkou. Účetní mnohé živnostníky a podnikatele varují, aby o takovou půjčku raději nežádali, protože po podepsání směnky bude žadatel ručit celým svým majetkem,“ varovaly Podnikatelské odbory.

Zastavení EET na čtyři měsíce

Ministerstvo financí v reakci na koronavirovou krizi hodlá pozastavit povinnost elektronicky evidovat tržby (EET). Návrh má být předložen na úterním jednání Sněmovny v rámci druhého takzvaného liberačního balíčku.

Dále mají být prominuty červnové zálohy na daň z příjmu fyzických a právnických osob a pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za pozdní uhrazení této daně. Ministerstvo financí také navrhuje zavedení takzvaného institutu Loss carryback, to znamená zpětné působení ztráty u daně z příjmů fyzických a právnických osob za letošní rok. Ztrátu bude možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018.

Daňové přiznání o tři měsíce později, podnikatelům by se měly promíjet pokuty a poplatky

Koronavirus

Kromě toho vláda ve čtvrtek schválila finanční příspěvek pro OSVČ ve výši 424 Kč za každý den v karanténě nebo za každý den ošetřování člena rodiny. Vyplácet ho má ministerstvo průmyslu na základě čestného prohlášení podaného prostřednictvím obecního živnostenského úřadu.

Odklad daňového přiznání o tři měsíce? Ne tak docela

Ministerstvo financí již dříve přišlo s odkladem přiznání daně z příjmů fyzických a právnických osob o tři měsíce. Někteří kritici však upozorňují, že ve skutečnosti se jen tři měsíce budou odpouštět sankce za pozdní podání. To však může mít pro některé podnikatele důsledky.

„Spousta lidí si současnou situaci bohužel vykládá tak, že je jedno, jestli podají daňové přiznání včas, anebo ne. Jen je pro ně důležité, že nezaplatí pokutu, to je ale chybná interpretace! Pokud se od termínu pro podání přiznání odvíjí některé další povinnosti, není jejich termín posunutý,“ uvedla Vladimíra Přibylová z Komory certifikovaných účetních.

„Jedna z povinností vázaná na zákonný termín pro podání přiznání je například stanovení splatnosti nových záloh. Pokud vyjdou zálohy poplatníkovi, který měl podat daňové přiznání do 1. dubna 2020, jeho první nová záloha je splatná 15. června 2020. Podá-li daňové přiznání a zaplatí daň například 1. srpna, pak sice nebude postižen sankcí za pozdní podání ani pozdní zaplacení daně, ale bude již v tuto chvíli v prodlení se zálohou. Stanovení záloh liberační balíček neřeší,” sdělila Novinkám Přibylová.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Finanční správa má promíjet pokuty za nepodání kontrolního hlášení. V tomto případě ale podnikatelé musí požádat o prominutí úroku z prodlení a prokázat důvody související s koronavirem.

„Typicky se může jednat o onemocnění či karanténu účetní nebo dalších klíčových zaměstnanců, jejichž absence prokazatelně znemožnila plnění daňové povinnosti,” uvedlo již dříve ministerstvo financí.

Ekonomika klesne o 10 procent, odhaduje Deloitte

Ekonomika

Podle odhadu společnosti Deloitte by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o deset procent. Propad ekonomiky by měl být doprovázen rychlým růstem počtu nezaměstnaných, dvouciferným poklesem vývozu, dovozu i průmyslové výroby.

Ještě na počátku roku ekonomové počítali s letošním růstem hrubého domácího produktu (HDP) Česka o dvě procenta. V důsledku světové pandemie nemoci Covid-19 a přísných opatření české vlády však začali své předpovědi měnit, nově se očekává výrazný propad ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám