Hlavní obsah

Vláda chce na čtyři měsíce pozastavit EET. Zavede zpětné umoření daňové ztráty nebo prominutí záloh

Novinky, bož
Aktualizováno

Vláda schválila v pondělí jednomyslně schválila návrh ministerstva financí pozastavit povinnost elektronicky evidovat tržby (EET). Jde o reakci na ekonomické důsledky epidemie koronaviru a nouzového stavu. Týkat se to má podnikatelů spadajících do všech fází. Návrh v úterý projedná Sněmovna.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Opatření má trvat po dobu stavu nouze a pak další tři měsíce, celkem tedy minimálně čtyři měsíce.

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů,” vysvětlilo ministerstvo v tiskové zprávě.

Dočasné pozastavení EET má být podle dřívějšího sdělení resortu financí součástí druhého takzvaného liberačního balíčku. V jeho rámci mají být také prominuty červnové zálohy na daň z příjmu fyzických a právnických osob. „Červnová záloha se nebude vůbec hradit,“ srhnulo ministerstvo.

Ministerstvo také navrhuje plošné prominutí pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za pozdní uhrazení této daně. „Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí může být bez hrozby sankce podáno nejpozději do 31. srpna,“ dodal resort s tím, že současně mají být prominuty i úroky z prodlení a úroky z posečkání daně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Prominutím zálohy na daň z příjmů za druhé čtvrtletí letošního roku dává stát najevo naprostou solidaritu s podnikatelským sektorem,“ tvrdí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Dále má být zaveden takzvaný institut Loss carryback, to znamená zpětné působení ztráty u daně z příjmů fyzických a právnických osob za letošní rok. Ztrátu bude možné zpětně uplatnit v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Na české podnikatele a ekonomiku tvrdě dopadá epidemie nemoci Covid-19, způsobované novým koronavirem. V reakci stát vyhlásil stav nouze. Zavřené jsou restaurace, hospody, kina nebo většina obchodů s výjimkou prodejen potravin, drogerií či lékáren.

Ministerstvo již dříve přikročilo k posunutí termínu pro podání daňového přiznání o tři měsíce. Podnikatelé však upozorňují, že fakticky nedošlo k posunutí termínu, jen k prominutí sankcí.

Schodek rozpočtu chce vláda zvýšit až na 200 miliard

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám