Hlavní obsah

Ošetřovné pro OSVČ schválíme ve čtvrtek, slibuje Havlíček

Novinky, Renáta Bohuslavová

Na ošetřovné pro OSVČ jsme nezapomněli, ve čtvrtek ho schválíme na vládě, slibuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda v současné době řeší, jestli bude ošetřovné ve stejné výši a rozsahu jako pro zaměstnance, kteří jsou doma s dětmi.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Na ošetřovné pro OSVČ jsme nezapomněli, řešíme parametry a zítra schválíme na vládě,” napsal krátce Novinkám šéf průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ošetřovné lze nyní čerpat po dobu až devíti kalendářních dní. V úterý ale vláda rozhodla, že nárok na ošetřovné dětí kvůli zavřeným školám se prodlouží po dobu trvání pandemie.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stát by tak doplatil částku od desátého dne za zbývající dny, co by rodič zůstal s potomky doma. Z rozpočtu by to podle Babiše mohlo stát 1,9 miliardy korun.

Pro OSVČ 424 korun

Ošetřovné je pro zaměstnance ve výši 60 procent ze základu platu. Pro OSVČ je návrh, že by rodič dostal 424 korun za každý den. Peníze by měly jít z programu MPO Záruka COVID, na němž resort pracuje.

Vláda chce nakonec opatření ohledně ošetřovného řešit zákonem. To znamená, že se bude muset mimořádně sejít Poslanecká sněmovna, což by podle premiéra mohlo být příští úterý. Zákon by pak musel dostat posvěcení ještě ze Senátu a od prezidenta Miloše Zemana.

Vláda v současné době řeší i další projekty, kterými by chtěla podnikatelům pomoct s finanční ztrátou, která je kvůli koronaviru postihla. V rámci projektu COVID plánuje zavést i podporu pro drobné podnikatele provizorními úvěry až ve výši 15 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám