Hlavní obsah

Rusko se chystá na velký náraz

Právo, ČTK, BBC, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ještě před měsícem hlásilo Rusko jen pár desítek případů onemocnění covidem-19, nyní s 21 tisíci nakaženými patří k patnácti nejvíce zasaženým zemím světa.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Dezinfekce prostor jedné z továren v Petrohradě

Článek

„Situace se mění prakticky každým dnem, a ne k lepšímu,“ připustil prezident Vladimir Putin už v pondělí během videokonference s vládními úředníky. V úterý pak Rusko zaznamenalo další rekordní nárůst nákazy, když za 24 hodin přibylo přes 2770 nových případů, ve středu dokonce 3388 případů.

Nemoc zachvátila již 82 regionů z 85, přičemž nejhorší situace je v Moskvě, kde počet nakažených přesáhl 13 tisíc. Ani tam zatím nejsou patrné známky zlepšení.

Do Moskvy jen s propustkou

Vicepremiérka Taťjana Golikovová v úterý řekla, že příští dva týdny budou pro situaci v Rusku rozhodující. Podle ní bude následovat buď prudký nárůst, nebo se situace ustálí.

Situace s epidemií se nelepší, přiznal Putin. Moskva se uzavírá

Koronavirus

Ruská vláda už zavedla řadu opatření, uzavřela školy, divadla i hranice a vyhlásila režim placeného pracovního volna, který by měl platit do konce dubna. S omezením volného pohybu, které postupně zavádí řada ruských regionů, začal moskevský starosta Sergej Sobjanin. Od konce března lidé v Moskvě smějí vycházet jen kvůli nákupu potravin, léků nebo vynášení odpadků. Smějí také venčit zvířata, ovšem jen sto metrů od domu.

Od středy jsou přitom pro vjezd do metropole nezbytné zvláštní propustky. Zájemci si je mohou obstarat přes mobilní telefon či internet. Po zaslání žádosti obdrží kód, podle něhož je pořádkové síly mohou kontrolovat. Prokázat se povolením musejí již od pondělka ve městě řidiči i posádky všech osobních vozů, ale i cestující taxi či hromadné dopravy.

Úřady mezitím vyzvaly Moskvany, aby si propustky nezařizovali „jen tak“ nebo „pro každý případ“. Radnice občanům připomněla, že mají zůstávat doma a vycházet jen v nejnutnějších případech. Na nákup do supermarketu například mohou jen dvakrát týdně. Úřady již vydaly přes tři miliony povolení. Zároveň téměř jeden milion jich musely zrušit kvůli nepravdivým údajům, které uvedli žadatelé.

V Číně přibylo nakažených od lidí vracejících se z Ruska

Koronavirus

Podle médií se objevily případy udávání za údajné porušování karantény, i když někdy tak lidé jen řeší vzájemné spory. Ruská redakce BBC upozornila na případ ze Sverdlovské oblasti, kde muž koncem března tvrdil, že jeho manželka se nakazila koronavirem a nikomu to nehlásila. Ukázalo se však prý, že se pohádali a chtěl se jí takto jen pomstít.

Velké divadlo v Moskvě oznámilo, že onemocnělo několik desítek jeho zaměstnanců, kteří se podíleli na přípravě koncertu na počest ruských lékařů a dobrovolníků. Představení se v sobotu konalo za účasti řady předních umělců v prázdném divadelním sále a diváci jej sledovali z videopřenosu.

Čína uzavřela hranice

Čínské úřady včera ohlásily uzavření všech pozemních přechodů na rusko-čínské hranici. Reagovaly tak na zvýšení počtu nakažených v provincii Chej-lung-ťiang, která hraničí s Ruskem.

Čína zahájila klinické testy dalších dvou vakcín na lidech

Koronavirus

Čínská státní televize hlásila, že tam bylo zaznamenáno 79 nových případů. Jde o čínské občany, kteří přicestovali z Moskvy přes Vladivostok ruskými leteckými linkami a hranici pak překročili v osobních vozidlech. Nákazu si z Ruska podle úřadů přivezlo přes 400 lidí. V pevninské Číně přitom přibylo celkem 89 nových případů. Moskva uzavřela hranici s Čínou už v lednu. Čínské úřady však teprve koncem března omezily vjezd pro cizince.

Reklama

Výběr článků

Načítám