Hlavní obsah

Rakousko zavede lockdown pro neočkované v celé zemi

Vídeň
Aktualizováno

Lockdown pro neočkované nakonec nepotká jen spolkovou republiku Horní Rakousy, jak se původně očekávalo, ale celé Rakousko. Rozhodnutí posvětil v pátek kancléř Alexander Schallenberg. Příslušná rozhodnutí budou podle kancléře učiněna v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Některé služby budou v Rakousku dostupné jen očkovaným lidem. Ilustrační foto

Článek

V neděli budou prostřednictvím videokonference jednat hejtmani jednotlivých spolkových zemí a hlavní výbor Národní rady o možné celostátní karanténě pro neočkované a o tom, kdy by měla začít platit.

Deník Die Presse na svých internetových stránkách uvádí, že Schallenberg znovu odmítl, aby se omezení vztahovala na všechny obyvatele Rakouska. "Solidaritu" s neočkovanými v podobě celostátní karantény odmítá. "Co by si měli myslet lidé, kteří se nechali očkovat, a přesto by pak kvůli lockdownu skončili zavření doma v kuchyni?" řekl kancléř.

Pátá fáze plánu federální vlády uvádí, že by neočkovaní měli opouštět domovy jen ve výjimečných případech. Mohli by tak chodit do práce, na nákupy potravin, k lékařům či na procházky (běh).

Vstup by neočkovaným měl být naopak odepřen do kin, restaurací, kaváren, barů, fitness center apod. Policie bude provádět jen namátkové kontroly. "Nežijeme přece v žádném policejním státě," podotkl Schallenberg.

Horní Rakousy zavedou od pondělí lockdown pro neočkované

Koronavirus

Rakousko celostátním lockdownem reaguje na zhoršující se epidemickou situaci v zemi. V pátek ohlásily úřady bezmála 11 800 nově nakažených a 40 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Počet fatálních případů je nejvyšší od 20. dubna.

Přísná opatření původně měly zavést jen Horní Rakousy, sousedící s Jihočeským krajem. V této spolkové zemi je epidemická situace nejhorší z celého Rakouska.

Rakušané chtějí opatřeními motivovat občany, aby se nechali očkovat. Zájem o vakcinaci v zemi skutečně vzrostl. V Salcbursku například přišlo v sobotu 1400 lidí na očkování, přitom týdenní průměr je zde 2000.

Variantou je povinné očkování

Podle experta na ústavní právo Christophera Bezemeka je dokonce možné, že by Rakousko mohlo zavést povinné očkování pro všechny občany.

„Nenechat se očkovat by v takovém případě mohl být správní delikt a dal by se vymáhat finančně, dokud jedinec nezjedná nápravu,” uvedl pro server Kurier.

Rakousko hlásí nejvíc nově nakažených za poslední rok

Koronavirus

Bezemek připomíná, že povinné očkování má v historii země precedens. V roce 1948 byl přijat federální zákon o očkování proti pravým neštovicím, Světová zdravotnická organizace tehdy provedla celosvětovou kampaň.

A úspěšně. Pravé neštovice jsou jedinou nemocí, která byla očkováním celosvětově vymýcena.

Reklama

Výběr článků

Načítám