Hlavní obsah

Horní Rakousy zavedou od pondělí lockdown pro neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská spolková země Horní Rakousy, sousedící s Českou republikou, od pondělí jako první zavede lockdown pro neočkované proti koronaviru. Ti budou smět opouštět domovy jen v nutných případech.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér Horních Rakous Thomas Stelzer

Článek

„Situace je kritická, takže spustíme pátou fázi plánu federální vlády a od pondělí zavedeme lockdown pro neočkované. Čekáme jen na schválení od federální vlády,“ uvedl guvernér Horních Rakous Thomas Stelzer.

V páté fázi plánu rakouské federální vlády se uvádí, že neočkovaní budou moci opustit své domovy jen ve výjimečných případech. Povoleny jsou cesty za účelem nákupu nezbytného zboží, návštěvy lékaře či cesty do práce.

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Evropa

Podmínky se zpřísní i pro očkované. Pokud se počet nakažených ve spolkové zemi nesníží, měly by být podle serveru Kronen Zeitung zrušeny také všechny naplánované veřejně dostupné akce v příštích třech týdnech.

Výrazně omezeny tak mohou být například vánoční trhy. V interiérech bude nově povinný respirátor nejméně třídy FFP2.

Lockdown pro všechny obyvatele Horních Rakous není podle Stelzera přípustný.

„Pomineme-li ekonomické ztráty, tak máme dvě třetiny obyvatel očkovaných. Musíme zkrátka zaplatit větší cenu. Kdybychom zavedli celkový lockdown, mohla by si ta třetina neočkovaných říct, že za pár týdnů se vrátí vše do normálu. Takový scénář by nepomohl a ani by nezvýšil proočkovanost,“ uvedl guvernér.

Rakousko hlásí nejvíc nově nakažených za poslední rok

Koronavirus

V Rakousku za poslední den přibylo 11 975 nakažených, což je nejvyšší bilance od začátku epidemie. V Horních Rakousech, které sousedí s Jihočeským krajem, je sedmidenní incidence na úrovni 1204.

Rakousko už od pondělka zpřísnilo restrikce pro neočkované. Omezení se týkají zejména volnočasových aktivit, vstupů do restaurací, barů či sportovních a kulturních akcí, kam už nestačí přijít jen s negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám