Hlavní obsah

Rakousko ukončí lockdown. Ale jen pro očkované a uzdravené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rakousku v neděli po třech týdnech skončí plošný lockdown, ale jen pro ty, kteří mají ukončené očkování proti koronaviru nebo se z covidu vyléčili. Podle agentury APA se na tom při společném jednání dohodla vláda se zemskými představiteli. Už v úterý to uvedl nový spolkový kancléř Karl Nehammer v reakci na pozitivní vývoj pandemie v posledních dnech, ale i na požadavky regionů i zástupců podnikatelské sféry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rozvolnění bude. Je jen otázkou, za jakých podmínek,“ ujistil Nehammer s tím, že by se v pondělí měly otevřít všechny obchody, restaurace i ubytovací zařízení. Jednání se zemskými hejtmany a experty se ve středu konalo i přesto, že v Rakousku je ve středu státní svátek – slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie.

Ve Vídni demonstruje 40 tisíc odpůrců očkování a uzávěry

Koronavirus

Obchod, služby, gastronomie, cestovní ruch, kultura a sport budou smět otevřít v pondělí 13. prosince. Konec uzávěry bude doprovázen „minimálním standardem ochranných opatření“, v celé zemi tak bude například platit povinnost nosit respirátor FFP2 ve vnitřních prostorách. Kulturních akcí se smí účastnit nanejvýš 1000 lidí. Gastronomické podniky mohou být otevřené pouze do 23:00.

Zatímco spolkové země Burgenland, Tyrolsko a Vorarlbersko od neděle uvolní uzávěru zcela, Dolní Rakousy, Salcbursko a Štýrsko umožní otevření restaurací a hotelů teprve v pátek 17. prosince. V tento den patrně skončí plošný lockdown v Horních Rakousech. Vídeň již dříve oznámila, že gastronomii a hotely otevře až 20. prosince. Korutany o budoucích opatřeních dosud nerozhodly.

Nehammer mezitím potvrdil záměr na zavedení povinného očkování osob starších 14 let od 1. února 2022. „Je to bohužel nutné, i když doufám, že se do té doby nechá naočkovat co nejvíce lidí,“ řekl kancléř s tím, že mnozí neočkovaní jsou nerozhodní a potřebují „páku k motivaci“.

Koronavirus se nesmí stát mlýnským kamenem na krku naší republiky
Karl Nehammer, rakouský kancléř

Vítané jsou podle něj všechny návrhy, které by mohly proočkovanost obyvatelstva zvýšit. „Zpočátku jsme byli skeptičtí vůči očkovacím loteriím, ale ukázalo se, že fungují. To je dobře, takže v nich budeme pokračovat,“ dodal kancléř.

Rakousko bude podle Nehammera v boji s pandemií postupovat „co nejopatrněji“, přičemž významným faktorem by mělo být používání respirátorů třídy FFP2. Za důležité označil i kontrolu a sankce za nedodržování ochranných opatření.

V narážce na sobotní 40tisícovou demonstraci odpůrců restrikcí a očkování ve Vídni kancléř řekl, že „ne všichni smýšlejí stejně“. Mnozí mají jen obavy a strach, zatímco jiní se orientují na výtržnosti, těch je ale menšina, dodal Nehammer. „Koronavirus se nesmí stát mlýnským kamenem na krku naší republiky,“ zdůraznil.

Rakousko připravilo sazebník pokut pro neočkované

Zahraniční

Počet nových případů koronavirové infekce se v poslední době v devítimilionovém Rakousku výrazně snížil, v úterý ohlášený poslední denní přírůstek činil 4233. Napjatá ale zůstává ještě situace v nemocnicích.

Polsko zavede očkovací povinnost u vybraných profesí

Od 1. března 2022 začne v Polsku povinné očkování zdravotníků (lékařů, zdravotních sester, pomocného personálu atd.), učitelů a příslušníků ozbrojených sil proti covidu-19, oznámil v úterý ministr zdravotnictví Adam Niedzelski. Dodal, že Polsko jde ve šlépějích Německa a Rakouska.

Jako supi čekáme na smrt, úpí polští záchranáři

Evropa

Od 15. prosince letošního roku budou v Polsku platit nová bezpečnostní opatření, například veřejná doprava bude moci být obsazena maximálně ze 75 procent. Hotely, stravovací zařízení, kulturní, sportovní a zábavní akce budou moci být využívány na 30 procent kapacity. Od poloviny prosince letošního roku budou kluby a diskotéky zcela uzavřeny, s výjimkou Silvestra – informoval v úterý náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska.

Dálková výuka na základních a středních školách bude platit od 20. prosince letošního roku do 9. ledna 2022. Od 15. prosince se zavádějí povinné testy pro osoby, jejichž spolubydlící onemocněli covidem-19, a to i v případě, že mají platný covid pas, dodal Kraska.

Reklama

Výběr článků

Načítám