Hlavní obsah

Ve Vídni demonstruje 40 tisíc odpůrců očkování a uzávěry

Vídeň

Komplikace v dopravě, nasazení pepřového spreje, přes 1200 policistů v akci a vyhrocené emoce. V centru Vídně se v sobotu odpoledne sešly tisíce odpůrců lockdownu a povinného očkování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí protestují ve Vídni proti lockdownuVideo: Reuters

 
Článek

Ve 13 hodin se na jednom z hlavních vídeňských náměstí Heldenplatz (náměstí hrdinů) sešlo více než 40 tisíc odpůrců opatření. „Nejsme nevolníci ani poddaní“, „Myslíme sami za sebe“ byla hesla na transparentech, které si mnozí účastníci s sebou přinesli. Mezi odpůrci opatření bylo mnoho rodin s dětmi a mnozí měli hesla typu: „Pro lásku, pro děti a všechny lidi“. Dav vzápětí začal skandovat „Odpor“ a „Svobodu“.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Protest proti očkování a uzávěře ve Vídni

Jeden řečník označil rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena a vídeňského starostu Michaela Ludwiga za „zapomenuté hlavní viníky“ posledních měsíců. Řečníci ještě nedokončili své projevy a už začaly protest provázet první ohlušující exploze pyrotechniky, někteří protestující zapalovali kadidlo. Protestující ignorovali nařízení o nutnosti mít na sobě respirátor a dodržovat bezpečné rozestupy.

Současně s tímto protestem odstartovala na Stephansplatz protidemonstrace, účastníci se pokoušeli zablokovat odpůrcům koronavirových opatření v dalším postupu. Policii se zatím podařilo střetu obou skupin zabránit. Vzhledem k tomu, že odpůrci protikoronavirových opatření se snaží prolomit blokády a odpalují dýmovnice, policie rozšiřuje uzávěry. Proti agresivním demonstrantům policisté použili pepřový sprej. Někteří účastníci byli zatčeni pro podezření z kladení odporu a útoku na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám