Hlavní obsah

Rakousko připravilo sazebník pokut pro neočkované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nesplnění povinnosti očkování proti novému koronaviru, která má v Rakousku platit od 1. února 2022 pro všechny obyvatele starší 14 let, hrozí pokuta 600 eur (15 252 korun). To lze opakovat každé tři měsíce s maximální pokutou 3600 eur (91 512) nebo 2400 eur (61 tisíc korun) ročně. Uvádí se to v prvním návrhu zákona o povinném očkování proti covidu-19, který v neděli zveřejnil zpravodajský pořad ZiB veřejnoprávní televize ORF.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Protest odpůrců očkování a protikoronavirových opatření ve Vídni

Článek

Ministerstvo zdravotnictví však podle zprávy ZiB znění návrhu nepotvrdilo s tím, že konečnou verzi plánuje zveřejnit příští týden.

„Jakmile bude k dispozici konečný dohodnutý návrh, společně ho sdělíme,“ oznámila mluvčí ministerstva na webu ORF.

Novým rakouským kancléřem bude ministr vnitra Karl Nehammer

Evropa

Zavedení povinného očkování vyvolalo v Rakousku rozruch. Minulou sobotu vyšly do ulic desetitisíce lidí, podle policie jich bylo 42 tisíc, což je o něco více než při první demonstraci před dvěma týdny. Došlo také k několika potyčkám mezi protestujícími a policisty.

V Rakousku je podle serveru Our World in Data očkováno téměř 68 procent populace. Počet nově vakcinovaných se ale příliš nezvyšuje. Od poloviny listopadu až do 13. prosince platí v Rakousku lockdown pro neočkované i naočkované. Pro druhou sortu lidí ale tímto dnem skončí, zatímco lidé bez vakcinace budou nadále omezováni.

Z povinného očkování, které vejde v platnost od 1. února 2022, mají výjimku pouze těhotné ženy, lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, a osoby, které nemohou být očkované ze zdravotních důvodů.

Jak to bude v Rakousku
Všichni Rakušané, kteří se do začátku února příštího roku nenechají očkovat, obdrží 15. února od ministra zdravotnictví dopis s výzvou k očkování.
První pokuty za porušení očkovací povinnosti začnou okresní úřady ukládat od 15. března. Ministr zdravotnictví může vyhláškou vymezit skupiny osob, na které se budou vztahovat nižší finanční sankce.
Peníze vybrané z pokut mají být podle návrhu věnovány místním zdravotnickým zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám