Hlavní obsah

Prymula: Virus se v létě změnil, na podzim může být hůř

Právo, Jiří Mach

Přestože počty nakažených koronavirem značně přibývají, hospitalizovaných lidí je málo. „Je to tím, že virus během léta přirozeně změnil své chování,” řekl v neděli na Primě vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj však na podzim může jeho závažnost stoupnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Prymula

Článek

„Numericky to příznivá čísla nejsou. Ale jsme v úplně jiné situaci, než jsme byli v březnu, dubnu. Onemocnění se chová klinicky odlišně, a to všude v Evropě. Počet zemřelých je výrazně nižší,“ uvedl Prymula.

V posledních dnech přibylo ve statistikách 323 a 175 nově nakažených. Ale podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové je momentálně hospitalizováno jen 104 osob, z toho 18 se závažným průběhem, přičemž se jedná zejména o starší osoby s dalšími závažnými onemocněními a často jich mají i více.

ČR hlásí nejvíc aktuálních případů covidu, v USA je pět milionů nakažených

Koronavirus

„Virus se chová přirozeným způsobem. Když jsme zrušili naprostou většinu plošných opatření, tak logicky dochází k nárůstu. A to vidíme ve většině evropských zemí. Dominantním úkolem zejména hygieniků je, aby nedošlo k exponenciálnímu nárůstu. Čísla tedy nejsou kritická, co do klinického průběhu, ale představují epidemiologické riziko,“ dodal.

Podle něj není na místě hovořit o „slábnutí“ viru ani o dramatické mutaci.

„Je specifický tím, že má enzym, který se snaží mutace korigovat. Je plus minus podobný, jen se teď chová trochu jinak a musíme počkat, co bude na podzim, protože se může klidně stát, že jeho klinická závažnost stoupne. A pak nebude úplně jednoduché říct, že je to běžné onemocnění jako chřipka,“ upozornil.

Roušky v MHD na podzim?

Podle něj by se lidé neměli stydět nosit v uzavřených prostorech roušky a pokud možno by se měli vyhýbat party a jiným situacím, kdy u lidí opadávají zábrany. Lidé prý propadli mylnému dojmu, že po zrušení plošných karanténních opatření už je vyhráno, ale boj s koronavirem je běh na dlouhou trať, připomněl.

USA hlásí už pět milionů nakažených koronavirem

Amerika

Rážová ujistila, že virus se nyní šíří zejména v podchycených ohniscích nákazy, které mají hygienici prý pod kontrolou. Navíc se práce hygieniků stále zdokonaluje a systém chytré karantény nadále posiluje. Prymula vyzdvihl i významný podíl armády.

„Velmi se snažíme, aby se nedostal virus do zranitelných skupin, tedy mezi chronicky nemocné, seniory,“ poznamenala Rážová.

Podle ní nelze vyloučit obnovení některých opatření, například by se mohly zavést roušky v MHD po celé ČR. „A je otázkou, nakolik se to projeví i z hlediska šíření ostatních respiračních onemocnění,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám