Hlavní obsah

Prymula je opět v čele boje s covid-19, tentokrát jako člen vládní rady

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Epidemiolog Roman Prymula byl jako náměstek ministra pro zdravotní péči nejviditelnější tváří boje s nemocí covid-19. Po jeho odchodu z ministerstva do funkce vládního zmocněnce pro zdravotnictví se zdálo, že se bude věnovat jiným tématům, než je koronavirová nákaza. Nyní je ale Prymula zpátky - jako člen nově zřízené Rady vlády pro zdravotní rizika, které předsedá premiér Andrej Babiš (ANO), bude řídit strategii pro boj s koronavirem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Rada vlády by měla vydávat strategii boje s covid-19, a řídící tým na úrovni ministerstva zdravotnictví by je měl operativně řešit. Každý by tam měl přinášet vize, je to kolektivní orgán o osmi lidech. Při rovnosti hlasů rozhoduje premiér,“ popsal Právu Prymula svou novou roli.

„Například tam, kde budou vznikat ohniska a bude nutné navýšit kapacitu testování, tak my bychom měli říct jak. Výkonný prvek, tedy řídící tým v čele s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, by je měl pak realizovat,“ řekl Prymula.

V řídícím týmu jsou kromě Rážové zástupci ministerstva zdravotnictví a armády.

Prymula. Voják se slabostí pro čínskou medicínu, který říká nepříjemné pravdy

Domácí

V nově zřízené radě vlády jsou kromě Babiše ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD), zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a obrany Lubomír Metnar (za ANO). Kromě Prymuly v něm sedí dále vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla, místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek a za ministerstvo zdravotnictví ještě náměstek David Šmehlík. Rada vlády se sešla poprvé v úterý.

Vedle těchto orgánů při vládě stále funguje tým pro rozvolňování protiepidemických opatření, v jehož čele je epidemiolog Rastislav Maďar.

V Berlíně hledají kvůli covidu hosty z barů, na seznamech jsou ale falešná jména

Koronavirus

„Epidemiologická pracovní skupina pana docenta Maďara se pravidelně schází a je důležitým poradním orgánem ministra Vojtěcha, co se týče epidemiologických opatření. Se vznikem nové rady na Úřadu vlády se v tomto směru nic nemění,“ uvedla pro Právo mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ministerský semafor se bude obnovovat pouze jednou týdně. Je prý jen pro orientaci

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám