Hlavní obsah

První případ koronaviru ve Zlínském kraji: Žena přijela z Itálie, je v domácí karanténě

Právo, Aleš Fuksa

Koronavirus se nově objevil i ve Zlínském kraji. Testy ho potvrdily u 42leté ženy ze Vsetínska, která se v sobotu vrátila se skupinou lidí z lyžování v Itálii. Novinářům to v pondělí odpoledne řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Česká republika eviduje k pondělnímu odpoledni 35 lidí nakažených koronavirem.

Ve Zlínském kraji je první případ koronaviruVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Žena z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku vyrazila o jarních prázdninách s manželem a dvěma dětmi na lyže do italského Trentina na Tridentsku, v Itálii pobývala ve skupině lidí. V současné době je v domácí karanténě.

Myslíme si, že případů bude ve Zlínském kraji přibývat.
Ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková

„Jedná se o nový případ z pondělí. Výsledky jsme dostali před čtrnáctou hodinou odpolední. Myslíme si, že případů bude ve Zlínském kraji přibývat. Ze Zlínského kraje bylo přes jarní prázdniny, které skončily v neděli, v Itálii hodně Čechů. Budou se zvyšovat i počty odběrů a je pravděpodobné, že se mezi nimi objeví další pozitivní vzorky,“ řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

Zlomový případ, u pražského taxikáře není jasný zdroj nákazy

Koronavirus

Žena měla podle hygieničky drobné respirační obtíže, i tak se hned v neděli nahlásila na hygieně. „V neděli se jí proto hned odebraly vzorky. Budeme nyní zjišťovat, kde žena byla, kde pobývala,“ potvrdila Sedláčková.

K pondělnímu ránu hygienici ve Zlínském kraji evidovali 103 odebraných vzorků na nový typ koronaviru. V neděli odpoledne jich bylo 73.

Města i soukromé firmy ve Zlínském kraji přijaly v minulých dnech řadu opatření, kterými se snažily odvrátit hrozbu a snížit rizika přenosu koronaviru, a to právě v souvislosti s končícími jarními prázdninami na východě Moravy. Zlín například nařídil ředitelům všech základních i mateřských škol vyhlásit na pondělí ředitelské volno.

Veškeré své exkurze i návštěvy školáků u svých sborů zrušili profesionální hasiči. Konat se nebude ani jejich oblíbený den otevřených dveří, který by nyní připadal na pátek 13. března.

V karanténě studenti i učitelé

K pondělnímu poledni měl Zlínský kraj informace o situaci z nadpoloviční většiny svých středních škol a učilišť. „Z celkového počtu 21 tisíc studentů a čtyř tisíc pedagogů zůstává nově v karanténě 127 studentů a 42 zaměstnanců škol, z toho 39 pedagogů,“ spočítal hejtman Čunek.

Vesměs se jedná o jedince, kteří trávili jarní prázdniny v Itálii. Nejvíce lidí je ze středních škol v karanténě na Gymnáziu v Uherském Hradišti. Jde o dvacet žáků a jednoho pedagoga.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zakázala návštěvy na všech odděleních

Koronavirus

Omezení se v souvislosti s koronavirem dotkla i zdravotnických zařízení, ve všech nemocnicích i domovech pro seniory platí přísný zákaz návštěv.

Zásoby ochranných pomůcek mají nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži na několik týdnů. Roušek na měsíc, respirátorů na tři týdny a dezinfekcí na ruce na čtrnáct dnů.

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje vyzvala již v pátek všechny lidi, kteří z Itálie přijíždějí domů, včetně těch bez zdravotních obtíží, aby se obrátili na telefonní linky stanice, případně vyplnili dotazník na jejích webových stránkách (odkaz na web zde).

Od soboty ministerstvo zdravotnictví zavedlo opatření, které dopadá na lidi vracející se z Itálie. Týká se českých občanů a cizinců, kteří v Česku trvale a přechodně žijí nebo pracují. Mají povinnost ohlásit se po návratu lékaři a zůstat ve dvoutýdenní karanténě.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Lidé jsou testování na přítomnost koronaviru

Reklama

Výběr článků

Načítám