Hlavní obsah

Praktičtí lékaři mohou ukončovat karantény, bez testů to ale nejde

Novinky, ČTK, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od středy mohou praktičtí lékaři ukončovat nařízenou preventivní karanténu lidem, kteří sice nebyli pozitivní na covid-19, ale byli v kontaktu s nemocnými. V praxi je to ale problém. Lékaři poukazují na to, že jim chybí rychlotesty i dostatek ochranných pomůcek.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost protilátek

Článek

I když ukončovat od středy karanténu rychlotestem zaměřeným na přítomnost protilátek nařídilo ministerstvo zdravotnictví lékařům 16. dubna, v praxi to vázne.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Také liberecká krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů Irena Moravíková ve středu uvedla, že praktičtí lékaři v kraji neobdrželi žádné rychlotesty a že kdo si je nezajistil sám, nemá je.

Na možné problémy upozornil už v úterý předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Kdo nebude mít vybavení a pomůcky, tak bude dál posílat na odběrové místo,“ poznamenal.

Na některá místa ale podle něj už ochranné pomůcky a rychlotesty dorazily. „Například v západních Čechách v pondělí a v úterý. Já jsem dostal 40 testů, 20 respirátorů a pět obleků,“ uvedl Šonka.

Šonka popsal, že ke každému rychlotestu je potřeba jednorázový plášť, dva páry rukavic, štít a respirátor FFP2.

Tisíce lidí v karanténě

Nařízenou karanténu mělo podle dat České správy sociálního zabezpečení k pondělí 6882 lidí, mezi nimiž bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví asi 5210 lidí s pozitivně prokázanou nemocí covid-19, jejichž karanténu musí ukončit dva negativní PCR testy.

Podle Karla Lukeše, předsedy představenstva sítě Moje ambulance, která sdružuje lékaře pečující zhruba o 190 000 lidí, nejsou pokyny ministerstva jasné. „Bohužel neobsahují podrobnější doporučení, jaké ochranné zdravotnické pomůcky mají lékaři při tomto způsobu testování používat,“ sdělil. Podle něj některé pobočky sítě nemají k dispozici právě ani rychlotesty.

Prymula: Pálení čarodějnic jen s rodinou, na koupaliště možná v červnu

Koronavirus

„Dá se tedy očekávat, že počet testů nebude dostatečný. Zejména v Praze, kde je v karanténě větší počet osob, přerozdělené testy dost možná nebudou stačit,“ dodal.

„Na pražských pobočkách aktuálně žádné RAPID testy k dispozici nemáme. Stejně tak nemáme aktuálně informaci, kdy a v jakém množství testy dostaneme. Podle informací z jiných krajů nejsme ale jediní,“ řekla lékařka z ordinace v Praze 4 Ludmila Mazylkinová s tím, že rozdělování testů je v kompetenci krajů.

Moje ambulance má tak například v Brně k dispozici dohromady 120 testů, ve Zlíně 80. V Olomouci, Liberci, Pardubicích, Plzni ani v Českých Budějovicích žádné testy nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám