Hlavní obsah

Po prodělání covidu roste počet neurologických a psychických poruch

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

U každého osmého člověka, který měl covid-19, byly do šesti měsíců po prvním pozitivním testu na koronavirus diagnostikovány poprvé neurologické a psychiatrické nemoci. Plyne to ze studie britských vědců z Oxfordu a Cambridge, kteří prozkoumali elektronické zdravotní záznamy o 236 379 Američanech, kteří překonali covid-19.

Foto: Profimedia.cz

CT mozku se zablokovanými cévami v mozku

Článek

U 33,6 procenta lidí, kteří prodělali covid-19, se do půl roku od potvrzení nákazy projevily následné psychiatrické a neurologické potíže, přičemž u 12,8 procenta nakažených se tyto potíže objevily vůbec poprvé. Je to mnohem častěji než v případě chřipky a dalších respiračních nemocí, kde se riziko pohybuje mezi 1,21 až 5,28 procenta.

Mezi těmito nemocemi jsou mozková mrtvice, nitrolební krvácení, psychické poruchy včetně úzkostných, ale také parkinsonické poruchy a syndrom Guillain-Barrého. U hospitalizovaných je riziko větší, riziko se ale netýká pouze lidí s vážným průběhem covidu-19.

USA: Koronavirus prý napadá i mozek

Koronavirus

Hlavní autor Max Taquet, který působí na katedře psychiatrie na Oxfordské univerzitě, uvedl pro list The Guardian: „U diagnóz, jako je mrtvice a nitrolební krvácení riziko během šesti měsíců rychle klesá, ale u pár neurologických a psychiatrických diagnóz neznáme odpověď, kdy to skončí.“ Nelze však vyloučit, že část z těchto lidí měla potíže ještě před nákazou koronavirem, ale nebyly u nich diagnostikovány, podle Taqueta to však rozhodně neplatí o všech.

Lidem, kteří se uzdravili z covidu, hrozí poškození mozku

Koronavirus

Studie zatím nebyla ještě podrobena oponentuře a její autoři upozorňují, že je potřeba dlouhodobější výzkum, aby se ukázalo, jaký má covid-19 dopad na nemoci postihují nervový systém a duševní zdraví. Ze studie neplyne, že by covid-19 byl přímou příčinou těchto poruch, i jiné výzkumy však naznačují, že koronavirus může působit i na mozek a centrální nervovou soustavu.

Covid-19 může u mladších lidí s mírným průběhem nemoci způsobit mrtvici

Koronavirus

Pro srovnání byla využita data s lidí, kteří měli chřipku a těch, kteří mezi 20. lednem a 13. prosincem 2020 měli jiné nemoci dýchacího traktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám