Hlavní obsah

Covid-19 může u mladších lidí s mírným průběhem nemoci způsobit mrtvici

Novinky, das

Zdá se, že koronavirus může být nebezpečný i pro mladší lidi (30–45 let) bez větších zdravotních potíží. Podle amerických lékařů u některých z nich může docházet zatím k nevysvětlitelné tvorbě krevních sraženin ve velkých tepnách, což může vést až k mozkové mrtvici. Nemocní přitom nemusí mít jiné příznaky covidu-19.

Foto: Profimedia.cz

Mozková mrtvice

Článek

V posledních dvou týdnech došlo u lékařů ze zdravotnické organizace Mount Sinai v New Yorku až k sedminásobnému nárůstu náhlých cévních mozkových mrtvic. Ve většině případů šlo přitom o jedince mladší 50 let, kteří doposud neměli stanovenou diagnózu covid-19 anebo byli doma jen s mírným průběhem onemocnění.

U této věkové kategorie přitom nejsou podle lékařů mozkové příhody, a to zejména ve velkých cévách a v takovém rozsahu, běžné. "Zdá se, že virus způsobuje bezprecedentní zvýšené srážení krve ve velkých tepnách, což vede k těžké mozkové mrtvici," upozorňuje neurochirurg Thomas Oxley z Mount Sinai v New Yorku, v jehož péči bylo pět takových pacientů.

Cévní mozková příhoda ve velké cévě může způsobit velmi vážné poškození mozku, zejména pokud není sraženina včas odstraněna. „Z mých pěti pacientů jeden na mrtvici zemřel, další jsou v rehabilitačním zařízení na intenzivní péči a jen jeden nemocný šel zatím domů, ale s tím, že i on bude potřebovat intenzivní péči,” svěřil se se svými zkušenostmi Thomas Oxley.

Část pacientů s Covid-19 má poškození mozku

Koronavirus

Při ucpání velké tepny a zastavení toku krve dochází k odumírání mozkových buněk. Čím déle toto ucpání tepny trvá, tím je poškození mozku větší. Proto zde sehrává naprosto zásadní roli rychlé odborné ošetření. „Nejúčinnější léčba mrtvice velkých cév je podání léků, které sraženinu v mozku rozpustí. Ideální je, když se tak stane do dvou hodin, nicméně ještě do 6 hodin je naděje, že rozsah následků nebude tak velký,” dodal Oxley.

Proto je tak důležité podle lékaře nepodceňovat ani mírnější formy onemocnění covid-19 a neustále sledovat, zda se u jedince neobjevily některé z příznaků mozkové mrtvice, jako je pokles jednoho koutku úst či očního víčka, pokles jedné ruky při přepažení rukou či porucha řeči. Pokud se tak stane, je nutné okamžitě volat záchranou službu.

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Zdraví

Nevysvětlitelná nadměrná srážlivost krve trápí i další lékaře

S nadměrnou srážlivostí krve u některých nemocných s covidem-19 se setkává stále více lékařů.

„Počet problémů se srážením, které denně řešíme na Jednotce intenzivní péče (JIP) je bezprecedentní. Zdá se, že se tak děje u velké části nemocných," napsal hematolog Jeffrey Laurence z Weill Cornell Medicine v New Yorku.

Podle studie amerických patologů zveřejněné minulý týden se u mnohých nemocných objevily krevní sraženiny v plicích, ale také těsně pod povrchem kůže. Vysokou míru vzniklých sraženin až u 20 % ze všech nemocných s covidem-19 přitom nalezli i lékaři v Nizozemsku. V čínském Wu-chanu tomu tak bylo u 25 % nemocných. I z tohoto důvodu se již i sešlo mezinárodní konsorcium odborníků z více než 30 nemocnic, kteří se snažili nalézt důvod, proč se tak děje.

V Americe je už 462 000 nakažených

Koronavirus

Podle odborníka na kardiovaskulární medicínu z Kolumbijské univerzity Behnooda Bikdeliho se tak děje zřejmě ze tří hlavních důvodů:

  • Většina nemocných má nějaké další zdravotní problémy, jako je cukrovka, srdeční choroby a vysoký krevní tlak. Tito nemocní mají obecně tendenci k vyšší srážlivosti krve.
  • Může se to dít v důsledku tzv. cytokinové bouře, kdy srážlivost spustí přehnaná imunitní odpověď organismu na virus.
  • Je možné, že existuje něco přímo spjatého s novým koronavirem, jež způsobuje zvýšenou srážlivost. 

Jelikož léčba srážlivosti krve je velmi složitá, odborníci z celého světa se shodli, že je zapotřebí co nejdříve přijít na to, co za srážlivostí u každého jedince skutečně stojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám