Hlavní obsah

Ostravské krematorium nestíhá. Hejtman chce přerozdělení nebožtíků

Právo, ČTK, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krematorium Ostrava podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) opět nestíhá zpopelnit všechny zemřelé. Je totiž jediné v celém Moravskoslezském kraji, který je velmi lidnatý, a epidemie koronaviru se zde šíří velmi rychle a agresivně, proto i přibývá úmrtí na covid-19. Moravskoslezský kraj bude proto žádat ústřední krizový štáb o koordinování.

Foto: Profimedia.cz

Krematorium v Ostravě

Článek

„Řešili jsme to dnes na krajském krizovém štábu a ostravský primátor nás na tento problém upozornil. Že je potřeba to řešit, že krematorium není schopno zpopelnit všechny zemřelé. Budeme proto na ústředním krizovém štábu tuto otázku řešit, aby došlo k přerozdělení zemřelých, aby došlo k nějaké koordinaci,“ řekl Právu Vondrák.

Dodal, že na tento problém sám upozornil proto, že už je naštvaný z toho, jak lidé neustále současnou situace zlehčují. „Vidím ty reakce na svém facebookovém a twitterovém profilu. Spousta lidí si neuvědomuje, jak velkému nebezpečí čelíme,“ podotkl Vondrák.

Krematorium v Ostravě vybudovalo dodatečné chladírenské zařízení pro mrtvé s covidem

Domácí

Ostravské krematorium už v listopadu muselo navýšit kapacitu skladování zesnulých a vybudovalo nové skladovací místo. Krematorium mělo kapacitu pro uskladnění maximálně 50 zemřelých, tehdy ji navýšilo na dvojnásobek. Zařízení je schopno denně, včetně sobot a nedělí, zpopelnit asi 60 zesnulých.

Také ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že ústřední krizový štáb by měl zvážit, jestli i jiná krematoria jsou tak vytížená, například jedou nepřetržitě jako od podzimu ostravské krematorium. "A to už místo jednoho máme dva externí mrazicí návěsy, abychom to nějak zvládli," řekl Macura serveru iDnes.cz.

Podle údajů takzvané chytré karantény dosud zemřelo 1495 obyvatel kraje, u nichž se potvrdila nákaza nemocí covid-19. Statistika chytré karantény ale eviduje nakažené podle trvalého bydliště. Lidé z regionu, kteří žijí jinde, jsou tak v chytré karanténě vykazováni ve statistikách kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám