Hlavní obsah

Do rebelujících hospod znovu dorazila policie

Aktualizováno

V České republice přibylo za čtvrtek 5864 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2. Je to o 600 méně než ve středu, ale o 1200 více než před týdnem. Skóre PES zůstává dál na 64 bodech, ministr zdravotnictví chce přístí týden navrhnout přesun ČR do čtvrtého stupně a zřísnění opatření. V Praze se už lidé registrují k antigennímu testování, které začne 18. prosince. Německo ohlásilo za čtvrtek dosud nejvyšší denní přírůstek nakažených i zemřelých. Slovensko chystá přísný lockdown.

Článek

Reportáž byla ukončena.

22:01 - Někteří hospodští opět na protest nechali své podniky otevřené i po 20:00. Stejně jako v předchozích dvou dnech odmítla zavřít ve vládou stanovenou hodinu pražská smíchovská Tankovna U Zlatého Jelena, kde proto znovu zasahovala policie. „Probíhalo to úplně v klidu. Dostali instrukce, že tam mají chodit dřív, protože další hosté stejně nepřijdou,” řekl k zásahu provozní tankovny Oldřich Tlustý.

Policie zasahovala kolem 20:30 i v otevřené restauraci Šeberák v pražských Kunraticích. Stejně jako ve čtvrtek policisté odvezli jejího majitele k podání vysvětlení, sdělila obsluha podniku. Poté co hosté zaplatili útratu, restaurace kolem 21:00 zavřela.

Neočekávám nic a počítám se vším, říká provozovatel rebelující hospody na Smíchově. Majitele Šeberáku zadrželi

Krimi

21:55 - Lídři EU mluvili na summitu v Bruselu i o pandemií koronaviru a o vakcíně, uvedl na Twitteru premiér Andrej Babiš. Zmínil také, že další vlna „se očekává v lednu a v únoru“.

21:39 - V nejlidnatějším americkém městě New Yorku od pondělí opět nebude možné posedět ve vnitřních prostorech restaurací. Podle agentury AP to oznámil guvernér stejnojmenného státu Andrew Cuomo, podle nějž ve městě nebezpečným tempem rostou počty nově nakažených i hospitalizovaných lidí s covidem-19.

21:18 - Problémy kvůli výskytu nemoci covid-19 řeší aktuálně 117 škol v Praze. Zcela uzavřeny ale musely být jen tři. V dalších 41 školách musela být kvůli výskytu této nemoci uzavřena minimálně jedna třída. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k pátečnímu ránu.

Většinou se s problémy potýkají mateřské a základní školy. Situaci s výskytem covidu-19 nyní řeší asi čtyři desítky školek a pět desítek základních škol. Nemoc se objevila také v jednom dětském domově.

20:21 - Vládní zákaz prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) neznamená, že by si lidé nemohli u okénka koupit nápoj v kelímku a odnést si ho jinam. Řekl to Radiožurnálu.

Kávu si u okénka koupíte, ale vypít ji tam nesmíte, vysvětluje Havlíček

Domácí

19:35 - U sněžného levharta v zoologické zahradě v americkém státu Kentucky se prokázal koronavirus. Podle agentury AP o tom informovalo federální ministerstvo zemědělství, podle nějž se nyní čeká na výsledky testů u dalších dvou těchto velkých koček. Veterináři očekávají, že se nakažený levhart z nemoci plně zotaví.

Úřady se rozhodly sněžné levharty otestovat poté, co se u nich projevily potíže s dýcháním. Všechny tři šelmy však mají jen mírné symptomy covidu-19. U žádných jiných zvířat v zoo se zatím projevy infekce neukazují.

19:29 - Lyžařská střediska ve Francii by mohla otevřít už 7. ledna, pokud to epidemická situace dovolí. Premiér Jean Castex navíc po jednání se zástupci středisek uvedl, že pro ně chystá 400 milionů eur (10,5 miliardy korun) finanční pomoci, píše agentura AFP s odvoláním na státního tajemníka pro cestovní ruch. Důvodem pro uzavření lanovek je epidemie způsobená koronavirem.

18:17 - Slovensko by kvůli šíření koronaviru mělo co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí, navrhla podle ministra zdravotnictví pandemická komise.

Každý pátý hospitalizovaný s covid-19 na Slovensku umírá, uvedl ministr. Lockdown zpřísní

Koronavirus

17:52 - Předseda jihoafrického nejvyššího soudu Mogoeng Mogoeng odmítl kritiku, že svým výrokem o satanistické povaze vakcíny proti covidu-19 ohrozil veřejné zdraví. V zemi, v níž s covidem-19 zemřelo přes 22 700 lidí, teď panují obavy, že se lidé budou odmítat nechat očkovat.

Jak napsala agentura Reuters, v JAR se novinky ve zdravotnictví neprosazují snadno; když se v zemi začalo s testováním vakcín, tvrdili kritici, že se z Afričanů dělají pokusní králíci. Před dvěma desítkami let zase vyvolal pozdvižení tehdejší prezident Thabo Mbeki, když prohlásil, že není jisté, že je virus HIV původcem onemocnění AIDS, které tehdy decimovalo celou zemi.

16:54 - K antigennímu testování na covid-19, které bude spuštěno 18. prosince a bude hrazeno ze zdravotního pojištění, se Pražané mohou už na několika odběrových místech registrovat. Z nemocnic rezervace umožnila Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nebo Thomayerova nemocnice. Možné jsou také v některých soukromých centrech. Termíny do Vánoc se plní, například ÚVN měla dnes odpoledne první volný ráno na Štědrý den.

16:48 - Izraelské ministerstvo zdravotnictví zvažuje možnost znevýhodnit občany, kteří se odmítnou nechat očkovat proti covidu-19. Oznámila to izraelská televize, podle níž se neočkovaní lidé budou muset před vstupem do restaurací, na některé společenské akce nebo do letadel prokázat čerstvým negativním testem na koronavirus.

Hotely výjimku nedostanou. Ve čtvrtém stupni musí zavřít

Ekonomika

15:42 - Německá policie v Sasku pokutuje české občany, kteří si místo delší cesty po českém území zkracují trasu přes Německo. Na Twitteru na to upozornilo české ministerstvo zahraničí. České velvyslanectví v Berlíně o problému ví a české veřejnosti doporučuje, aby se takových cest raději vyvarovala. Spolková policie ale sdělila ČTK, že průjezd přes Sasko je pro české občany možný bez porušení karanténních nařízení, pokud německé území co nejrychlejší cestou opět opustí a jízdu nepřeruší například kvůli nákupům.

15:24 - Švýcarsko kvůli koronaviru zpřísní restrikce a zkrátí otevírací dobu obchodů a restaurací do 19:00. Sjezdovky a lyžařské vleky zůstanou v provozu.

Propagace očkování je katastrofální, sepsul Babiš Blatného inzerát

Domácí

13:52 - Do oranžové kategorie se nově od pondělí přesune Francie a Řecko. Češi se tak budou moci z těchto zemí vracet bez omezení, test po návratu z oranžových zemí musí dokládat cizinci, kteří pracují nebo studují na území ČR.

13:45 - V nemocnici v Novém Městě na Moravě na Žďársku prošla většina pracovníků dobrovolným testem, který zjišťuje protilátky na koronavirus. Třetina měla výsledek pozitivní. Část z nich o prodělané nemoci nevěděla.

Do nemocnice to nestihl, nakažený koronavirem v Německu zemřel v autě

Koronavirus

V nemocnici s tisícovkou zaměstnanců se nechalo testovat 784 lidí, pozitivní výsledek jich mělo 264. Z nich 180 lidí už před tím podstoupilo kvůli zdravotním obtížím PCR test. Ostatní ale standardní testování na covid-19 neabsolvovalo. "Ale nelze je považovat za bezpříznakové, protože někteří potíže měli, jen to neřešili," řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

13:24 -  Německá spolková země Sasko již nebude trvat na karanténě pro přeshraniční pendlery, kteří dříve prodělali nemoc covid-19 a kteří se následně dostali do kontaktu s nakaženými. Mírnější opatření se týká i Čechů, kteří do Saska dojíždějí za prací. Bavorsko zatím na karanténě u již vyléčených pendlerů po kontaktu s nemocnými trvá. 

Vadí už i procházka s kávou. Vláda zakázala prodej v kelímku z okének

Domácí

11:24 - V Rakousku během 24 hodin přibylo 2893 potvrzených případů nákazy koronavirem. V souvislosti s covidem zemřelo 126 lidí.

10:00 - Itálie žádá, aby očkování proti koronaviru začalo ve všech státech Evropské unie současně. Chce rovněž vyvinout mobilní aplikaci, která usnadní organizaci očkování, a propojit ji s dalšími na evropské úrovni. V první fázi od konce ledna chce italská vláda nechat očkovat 1,7 milionu lidí. Přednost budou mít zdravotníci, příslušníci bezpečnostních složek a senioři. Starší lidi by k očkování měli pozvat jejich praktičtí lékaři. Vrchol italské očkovací kampaně, na níž se bude podílet na 20 tisíc lékařů, má následovat na přelomu jara a léta.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

9:48 - Dalších skoro 3000 úmrtí připisovaných covidu-19 ohlásily ve čtvrtek úřady ve Spojených státech, které zažívají nejčernější fázi epidemie. Ta bude pravděpodobně pokračovat i v následujících dnech, neboť nově podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) a deníku The New York Times (NYT) přibylo také bezmála 225 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem, čímž byl skoro vyrovnán rekord z minulého pátku.

9:35 - Ve Zlínském kraji přibylo za týden 2137 nových případů nákazy koronavirem, o týden dříve jich bylo 1695. Rizikové skóre je v kraji 81, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni rizika, před týdnem činilo skóre 62. Za týden zemřelo v tomto kraji 45 osob.

Česko dále fialoví. V 5. stupni PES je už třetina krajů, číslo R roste

Domácí

Ve Středočeském kraji přibylo za uplynulý týden 4251 nakažených, zhruba o tisíc více než o týden předtím. Skóre PES zůstává druhým dnem na 69 bodech.

V posledním týdnu potvrdily testy nový koronavirus u 1659 lidí z Vysočiny. O týden dřív se nákaza prokázala u 1693 lidí. Za posledních sedm dní zemřelo na Vysočině 28 nakažených.

V Plzeňském kraji přibylo za uplynulý týden 1417 nově zjištěných nákaz koronavirem, o 12 procent více než v předchozím týdnu, kdy přibylo 1265 případů. Zemřelo 24 lidí, o tři méně než o týden dříve. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Index protiepidemického systému PES se v Moravskoslezském kraji dnes zvýšil na hodnotu 71. Proti čtvrtku se tak zhoršil o pět bodů a krajské skóre je o sedm bodů vyšší než republikový průměr.

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Koronavirus

9:29 - V USA za den přibylo přes 2900 obětí koronaviru a skoro 225 000 nově detekovaných případů nákazy novým koronavirem. Průměrné týdenní přírůstky opět narostly, tento růst ovšem aktuálně zpomaluje.

9:27 - V Maďarsku zaznamenali za den  6197 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 171 nakažených. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 271 200 lidí, z nichž zemřelo 6622 lidí.

9:25 - V Rusku zaznamenali rekordní počet 613 úmrtí za den  u lidí nakažených covidem-19. Za 24 hodin bylo detekováno 28 585 nových případů nákazy koronavirem. V zemi se celkem nakazilo 2 597 711 lidí, z nichž 45 893 zemřelo.

9:23 - Nejpostiženějším regionem v ČR zůstává již několik týdnů Havlíčkobrodsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 505 nakažených na 100 000 obyvatel. Relativně nejlépe na tom naopak Českokrumlovsko se 122 nakaženými na 100 000 obyvatel.

8:17 - Rizikové skóre systému PES zůstává v ČR dál na 64 bodech, šestý den je tak na úrovni čtvrtého stupně rizika. Několik dní už ale roste reprodukční číslo, nyní má hodnotu zhruba 1,2.

8:06 - V České republice bylo ve čtvrtek hospitalizováno 4429 lidí s covidem-19, 550 z nich je ve vážném stavu. Počty se od 3. prosince skoro nemění. Ve čtvrtek bylo provedeno 23 489 testů, pozitivních jich bylo 24,96 procenta.  

8:01 - V České republice přibylo za čtvrtek 5864 nových případů nákazy koronavirem, o den dříve jich bylo 6407, ale 3. prosince jen 4625. Aktuálně je v ČR nakaženo 62 036 osob. Celkem se nákaza potvrdila už u 569 205 lidí, z nichž 9341 zemřelo. Za čtvrtek stoupl počet obětí o 57, od 6. prosince umírá denně méně než sto nakažených.

7:57 - Vývoj vakcíny od firem Sanofi/GlaxoSmithKline se pozdrží. Při druhé fázi klinických testů se ukázalo, že nevyvolává dostatečnou imunitní reakci. Ta je u lidí ve věku mezi 18 a 49 lety podobná jako u lidí, kteří prodělali covid-19, u starších však byla imunitní reakce organismu slabší. Druhá fáze se provádí na několika stech lidech s cílem zjistit účinnost a dávkování.

7:51 - Na Ukrajině vzrostl za den počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 13 514. Ubylo však aktuálně nakažených, jichž je 377 125, celkem se v zemi nakazilo 872 228 osob, z nichž 14 755 zemřelo. Za 24 hodin stoupl počet obětí o rekordních 285. Předchozí rekord - 276 obětí - byl zaznamenán ve středu 9. prosince.

6:25 - V Německu testy odhalily ve čtvrtek 29 875 lidí nakažených SARS-CoV-2. Zemřelo dalších 598 infikovaných. Celkem se v Německu od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala u více než 1,27 milionu lidí. Zemřelo 20 970 nakažených.

Už ve středu byl nárůst nových případů rekordní, činil 23 679. V úterý zemřelo za den 590 nakažených. Sedmidenní reprodukční číslo v Německu bylo ve čtvrtek na hodnotě 1,03. Udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese.

Restaurace, kina a divadla jsou v Německu do 10. ledna zavřené, ale školy a školky zůstávají otevřené. Minulý týden se tato opatření prodloužila až do 10. ledna.

V Bavorsku už od středy platí nouzový stav, který provází omezení pohybu i noční zákaz vycházení. Od pondělí začnou platit tvrdší restrikce i v Sasku, kde je epidemická situace nejhorší ze všech šestnácti spolkových zemí.

6:18 - V Mexiku má nejvíc obětí covid-19 mezi pacienty v průměrném věku 55 let, zatímco v Evropě je to 75 let, uvedl tajemník ministra zdravotnictví Hugo López-Gatell. Podle něj to souvisí s rozšířenou obezitou, diabetem a hypertenzí. V zemi testy odhalily celkem 1 217 126 nakažených, z nichž 112 326 zemřelo. Za den stoupl počet nakažených o 11 897 a obětí o 671

6:12 - V Jižní Koreji nasadí v Soulu do boje s covidem-19 armádu. V pátek v zemi přibylo 689 nakažených, celkem je jich už 40 786, Počet obětí stoupl o osm na 572. Počet pacientů ve vážném stavu narostl na 170.

Reklama

Výběr článků

Načítám