Hlavní obsah

Česko dále fialoví. V 5. stupni PES je už třetina krajů, číslo R roste

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index rizika v rámci protiepidemického systému (PES) se v Česku již šestý den drží na hodnotě 64, což odpovídá 4. stupni opatření. Nicméně stále platí 3. stupeň, byť jeho hodnoty momentálně splňují pouze dva kraje. Hned pět jich je naopak na úrovni nejhoršího 5. stupně. Rovněž stále stoupá reprodukční číslo R.

Článek

Nejhorší skóre má nyní Zlínský kraj (81), jemuž dýchají na záda Královéhradecký a Pardubický (shodně 79). Zbývající dvojici, která má index na úrovni 5. stupně tvoří Liberecký a Olomoucký kraj (shodně 76).

Ve třetím stupni se dlouhodobě drží Praha (49) a momentálně rovněž Plzeňský kraj (58).

Při pohledu na mapu okresů je rovněž patrné zfialovění. Pátý stupeň hlásí hned 22 obcí s rozšířenou působností, zatímco 3. pouze 13. Ostatní jsou ve stupni 4.

Ačkoliv se celorepublikový index nemění, v posledních dnech setrvale stoupá reprodukční číslo. V pátek se dostalo na hodnotu 1,16. Zhruba čtvrtinová je i pozitivita testů.

V ČR ve čtvrtek přibylo 5864 potvrzených případů nákazy a bylo provedeno 23 489 testů. V souvislosti s covid-19 eviduje ministerstvo zdravotnictví 9341 úmrtí. Aktivních případů je 62 036, přičemž u většiny osob má nákaza lehký průběh.

Vláda zvažuje zpřísnění na čtvrtý stupeň. Obchody ale nezavře

Domácí

Vláda již avizovala, že může dojít ke zpřísnění opatření, nicméně jejich podobu nelze predikovat, neboť ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) avizoval, že opatření nebudou odpovídat 4. stupni tabulky PES.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám