Hlavní obsah

Neočekávám nic a počítám se vším, říká provozovatel rebelující hospody na Smíchově. Majitele Šeberáku zadrželi

Právo, Novinky, coe, jap, koc
Aktualizováno

Podle vládního nařízení měly restaurace a hospody v Česku ve 20 hodin zavřít. Podobně jako ve středu se ale i ve čtvrtek večer objevily takové, které navzdory hrozbě pokuty zůstaly otevřené a kde zasahovala policie. Mezi nimi je i podnik v Nádražní ulici na pražském Smíchově nebo také řada restaurací v Teplicích. Majitele pražského Šeberáku zadržela policie.

Tankovna u Zlatého Jelena rozhovor s provozovatelemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Tankovna U Zlatého jelena na Smíchově nezavřela v určený čas už ve středu a zopakovala si to i ve čtvrtek. Do podniku proto opět zavítali policisté, kteří se rozhodli osazenstvo restaurace ztotožnit.

Provozovatel Oldřich Tlustý při rozhovoru neskrýval rozhořčení. „Poslední dny až týdny se pro nás jako pro provozovatele změnilo spoustu věcí. My už nejsme schopni reagovat a reflektovat na věci, které se pro nás dějí, a kromě toho, já mám pořád za to, že se nacházíme v PES 3, to znamená do desíti hodin,“ prohlásil.

Na dotaz, zda očekává, že přijede policie a hosty vyžene, odvětil: „V dnešních dnech neočekávám vůbec nic a zároveň počítám se vším. Největší problém za mě jako za soukromou osobu je, že je to extrémně psychicky náročná záležitost. A myslím si, že každý z nás se dostane do fáze, kdy už toho má dost, a to se stalo přesně teď,“ pokračoval s tím, že si myslí, že hosté jeho podniku rizika případného postihu znají.

Zákaz prodeje nápojů v restauracích platí, oprava tiskové chyby v zákoně podle právníků nestačí

Domácí

Hygienická opatření hospodský prý dodržuje. „Je tam maximálně 49 procent kapacity, u stolu jsou maximálně čtyři hosté, všichni dodržují hygienická pravidla,“ dodal.

Hosté z tankovny reportérovi Novinek na dotaz, proč sedí v restauraci, která porušuje opatření vlády, odpovídali, že s nimi podobně jako její vedoucí nesouhlasí a že chtějí podnik podpořit. Zhruba ve 21:15 restaurace zavřela a hosté se rozešli.

Co nám udělají? Postaví nás ke zdi? ptá se majitel hospody, která odmítla zavřít v osm

Domácí

Otevřená měla zůstat také restaurace Šeberák, která ve 20 hodin nezavřela ani ve středu. Majitele Jakuba Olberta však zadržela policie. "Majitel byl omezen na svobodě a zadržen policií. Proto jsme museli zavřít," řekla ČTK večer po 20:00 zástupkyně restaurace Šeberák, která si nepřála být jmenována.

V rebelii proti vládním nařízením pokračovali také v Teplicích, kde po 20. hodině nezavřely dvě desítky restaurací, například KNAK. „Zhruba deset minut po osmé přišlo do lokálu pět policistů, bavili se s obsluhou, něco řešili a zapisovali si. Po asi pěti minutách odešli, hostů si nevšímali,“ popsal Právu policejní zásah jeden z přítomných hostů restaurace.

Foto: Čtenář Práva

Policisté při kontrole teplické restaurace KNAK.

Policie podle teplického mluvčího Daniela Vítka zvláštní kontroly proti rebelujícím restauracím nezavedla. „Pro nás se nic nemění. V kontrolách pokračujeme ve stejné intenzitě jako po celou dobu nouzového stavu,“ řekl Právu Vítek a upřesnil, že ve středu policisté zkontrolovali na Teplicku 78 restaurací, hospod a dalších gastronomických podniků.

Zjistili při tom šest porušení vládních nařízení. Pěti se dopustili hosté, řešeni byli domluvou. V jednom případě se porušení vládního nařízení dopustil provozovatel restaurace, policie oznámila jeho prohřešek správnímu orgánu. „Můžeme sice uložit pokutu na místě, ale pouze za předpokladu, že s ní přestupce souhlasí," uvedl Vítek.

Jsem už na pokraji sil, řekl majitel otevřené restaurace. A policie dorazila

Domácí

Provozovatelé restaurací v Teplicích hodlají ve svém boji pokračovat navzdory hrozbě finančního postihu. Ve společném prohlášení zdůraznili, že covidovou situaci nechtějí zlehčovat.

„Ale pokud jsme opakovaně omezováni v možnosti udržet při životě naše provozy, musíme se ozvat. Postrádáme jakoukoliv koncepci, jedeme v systému brzda – plyn a naše budoucnost je nejistá. Pomalu ale jistě tato chaotická nařízení naše živnosti likvidují. Systém podpory sice zachrání na čas pracovní místa, ale v dlouhodobém horizontu je udržitelnost našeho podnikání nemožná," stojí mimo jiné v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám