Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj hlásí nové případy bez spojitosti s ohnisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku je k pondělnímu večeru aktuálně infikovaných 4803 lidí. Nové případy bez souvislosti se známými ohnisky hlásí Moravskoslezský kraj.

Článek

On-line reportáž byla ukončena. 

23:09 - Pracovníci floridského školství podali trestní oznámení na několik floridských představitelů ve snaze zvrátit rozhodnutí o povinném otevření škol na Floridě. V tomto americkém státě nepřestává stoupat počet nakažených koronavirem, nedostává se lůžek na jednotkách intenzivní péče a denně tam umírá na komplikace s covidem-19 přes 100 lidí.

20:32 - Bílý dům obnoví pravidelné tiskové konference ke koronaviru, oznámil  americký prezident Donald Trump. Budou se konat v úterý v 17:00 místního času (23:00 SELČ). Trump připustil, že případů koronaviru v USA přibývá: „Máme nárůst případů na Floridě, v Texasu a na několika dalších místech. Zapojím se, budeme pořádat briefingy.”

20:24 - Hygienici evidují v Moravskoslezském kraji nové výskyty covidu bez souvislosti se známými ohnisky. Nákaza se vyskytla mimo jiné na Karvinsku v domově seniorů v Havířově a v nemocnici v Bohumíně.

„Za posledních 24 hodin jsme zpracovali 30 nově hlášených onemocnění. Nejvíce pozitivních případů jsme dnes zaznamenali opět v okrese Karviná, a to 14. V okrese Frýdek-Místek jsme evidovali sedm nových případů onemocnění. V Ostravě bylo hlášeno pět nových onemocnění a tři nové případy jsme zaznamenali v okrese Nový Jičín. V okrese Opava hlásíme záchyt jednoho pozitivního a v okrese Bruntál dnes není hlášen žádný nový případ onemocnění,” uvedli hygienici na svém webu.

Odmítáme být regionem porobených. Ostrava demonstrovala proti opatřením

Domácí

20:06 - V čínské provincii Sin-tiang se covid-19 vedle správního střediska Urumči objevil i v starobylém Kašgaru, kde je zatím registrován jeden případ. Zbytek z 22 v pondělí oznámených případů připadá na Urumči, kde je už 47 infikovaných.

19:59 - Ve Španělsku se po uvolnění restrikcí za tři týdny ztrojnásobil počet nakažených. Zatímco na konci června připadalo osm případů na sto tisíc lidí, nyní je to už 27 případů na sto tisíc lidí. Během víkendu bylo zaznamenáno  4581 nových případů, celkem se ve Španělsku nakazilo u 264 836 lidí. Od doby uvolnění restrikcí se v zemi objevilo 201 nové ohnisko nákazy, nejvíce postižené je Katalánsko, zejména Barcelona a Lleida.

19:35 - V Brazílii se koronavirem nakazil už třetí ministr. Posledním je Onyx Lorenzoni, který má na starosti občanství. Podobně jako prezident Jair Bolsonaro bere antimalarikum chlorochin, byť se neprokázalo, že by pomáhalo .

16:09 - Hygienici na Vysočině zrušili mimořádná opatření ve Větrném Jeníkově zavedená kvůli velkému počtu nakažených. Platila asi 14 dní. Situace se zlepšila.

Ve Větrném Jeníkově končí mimořádná opatření, roušky v obchodech zůstávají

Domácí

15:23 - Přípravek obsahující bílkovinu interferon beta podle předběžných výsledků klinických testů u pacientů s covidem-19 výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci, uvedla britská společnost Synairgen, která léčivo vyvíjí. Interferon beta je látka, kterou si tělo umí přirozeně vytvářet při boji proti proti virům.

13:02 - Po šesti měsících se v Číně začala otvírat kina, která byla uzavřena v obavách z šíření koronaviru. Ve většině čínských měst je nyní nízké riziko nákazy, za posledních 24 hodin zaregistrovala pevninská Čína jen 22 nových případů infekce.

11:41 - Denní bilance nově nakažených klesla v Rusku poprvé od konce dubna pod hranici šesti tisíc. Za poslední den přibylo 5940 případů infekce, informovala agentura Interfax.

Koronavirus u nás nechytíte, věří Uzbekistán. Jinak dostanete tučnou kompenzaci

Cestování

11:16 - Norsko nezaznamenalo za posledních 24 hodin žádný nový případ nákazy koronavirem. Informoval o tom norský list Aftenposten. Nízké přírůtsky v posledních dnech hlásí i další severské státy s výjimkou Švédska, které v boji s koronavirem zvolilo volnější přístup.

10:21 - Na Slovensku zaznamenali jeden nový případ nákazy koronavirem. Celkový počet infikovaných v zemi je 1980 a celkem na Slovensku zemřelo 28 lidí. V Maďarsku zaznamenali šest nových případů nákazy. Celkem je v zemi 4339 infikovaných a zemřelo 596 lidí.

06:22 - V Německu za uplynulý den přibylo 249 nových případů nákazy koronavirem, celkem se tak v zemi od začátku epidemie infikovalo téměř 202 tisíc lidí. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Dva lidé na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřeli a počet obětí tak dosáhl 9086.

05:47 - Světová zdravotnická organizace (WHO) počítá s masivním očkováním proti novému typu koronaviru v polovině roku 2021. „V současné době je v klinických hodnoceních přes 20 kandidátů na vakcíny. Jsme přesvědčeni, že několik z nich bude fungovat," řekla DPA Soumya Swaminathanová z WHO. První výsledky by mohly být k dispozici na začátku roku 2021. Po hromadné výrobě vakcín by se podle jejího názoru mohlo začít masově očkovat v polovině roku 2021.

05:29 - Česko hlásí 90 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Aktuálně s infekcí bojuje 4826 lidí, v nemocnici jich je 134. Vyléčilo se 8760 lidí, nákaze podlehlo 359 pacientů. Celkem země registruje 13 945 nakažených. Laboratoře v neděli provedly 4826 testů na přítomnost nového koronaviru. Bylo to nejvíc za celý minulý týden.

05:15 - USA potvrdily nákazu koronavirem u více než 60 tisíc lidí, napsala s odkazem na vlastní data agentura Reuters. Dosud rekordní denní přírůstek infikovaných zaznamenaly úřady ve čtvrtek, kdy bylo nových případů přes 77 tisíc. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se od začátku pandemie ve Spojených státech virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 3,76 milionu lidí, více než 140 tisíc z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám