Hlavní obsah

Olympiáda v ohrožení: Většina Japonců by ji nejradši zrušila

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Přípravy letních olympijských her v Tokiu opět narazily. Podle nového průzkumu agentury Yomiuri Shimbun by olympiádu zrušilo 59 procent lidí, 39 procent lidí by ji i přes probíhající pandemii koronaviru uspořádalo. Informoval o tom list Guardian. Mezinárodní olympijský výbor (IOC) počítá se zahájením her 23. července, původně se měly konat už minulý rok.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Maskot letní olympiády v Tokiu, panáček Miraitowa.

Článek

Průzkum se konal mezi 7. až 9. květnem. Vypracovala ho konzervativní agentura Yomiuri Shimbun. Autoři sondáže nenabídli možnost odložení her, protože ji pořadatelé olympiády již dříve vyloučili.

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti letním olympijským hrám v Tokiu.

Z lidí, kteří uskutečnění her podpořili, odpovědělo 23 procent, že by se měly odehrát bez přítomnosti diváků. Už teď je jasné, že do Tokia neodletí zahraniční fanoušci. Jak to ale bude s těmi domácími, zatím není jasné.

Žádné klekání ani zaťaté pěsti, varuje sportovce olympijské Tokio

Zahraniční

Výsledky nejnovějšího průzkumu jen potvrzují dlouhodobý trend Japonců, kteří nepovažují pořádání her uprostřed pandemie za dobrý nápad. Japonsko prodloužilo nouzový stav v Tokiu a v dalších městech do konce května, protože se nedaří podchytit nárůst případů v několika ohniscích. Zdravotníci v těchto místech již varovali, že se opět blíží kolaps v nemocnicích.

Výstava v Šanghaji byla výjimkou, autosalon v Tokiu se ruší

AutoMoto

O víkendu vyšel průzkum TBS News, který náladu ve společnosti zachytil obdobně. 65 procent respondentů si přeje olympiádu zrušit. Dubnová anketa agentury Kyodo ukazovala opozici dokonce 70 procent Japonců.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo letních olympijských her v japonském Tokiu.

Olympiáda není důležitější než zdraví, řekl premiér

Podle posledních vyjádření hlavních aktérů to vypadá, že na podmínkách uskutečnění letních her nepanuje shoda. Viceprezident IOC John Coates v sobotu řekl, že odpor obyvatel vnímá, zároveň si ale nedokáže představit, že by se olympiáda neuskutečnila.

Počet turistů v Japonsku loni kvůli pandemii rekordně klesl

Cestování

„Japonský premiér to prezidentovi Spojených států řekl asi před dvěma nebo třemi týdny. Pravidelně to opakuje i Mezinárodnímu olympijskému výboru,“ uvedl Coates.

V pondělí ale šéf japonské vlády Yoshihide Suga řekl, že událost nehodlá upřednostnit před veřejným zdravím. „Nikdy nedám olympiádu na první místo,“ řekl v parlamentu.

Japonské aerolinky zkoušejí bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

Podle japonského serveru Kyodo News přesáhl denní přírůstek počtu nakažených ve 126milionovém Japonsku šest tisíc už třetí den v řadě. V sobotu bylo nakažených přes sedm tisíc. Pacientů ve vážném stavu je rekordních 1144.

Reklama

Výběr článků

Načítám