Hlavní obsah

Žádné klekání ani zaťaté pěsti, varuje sportovce olympijské Tokio

Novinky,

Pokleknutí nebo zvednutí sevřené pěsti jako vyjádření podpory hnutí Black Lives Matter a uctění černošských obětí policejního násilí bude na tokijských olympijských hrách zapovězeno. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ve středu prodloužil zákaz politických gest na stadionech, stupních vítězů i při ceremoniích.

Foto: Mike Hewitt, ČTK/AP

Hráči fotbalových týmů Chelsea a Brightonu poklekávají před začátkem mače

Článek

Provádět politickou, rasovou nebo náboženskou propagandu na stadionech, v olympijské vesnici a během her zakazuje pravidlo 50 olympijské charty. Zahrnuje to i gesta.

Středeční zasedání potvrdilo, že zákaz bude nadále platit, i když narůstal tlak, aby bylo zrušeno v době, kdy ve světe probíhá kampaň hnutí proti policejnímu násilí na černoších Black Lives Matter. Předseda atletické federace, slavný mílař Sebastian Coe, přitom řekl, že by závodníci měli mít možnost používat alespoň politická gesta.

Porota: Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda

Zahraniční

Ředitelka komise atletů MOV Kirsty Coventryová kontrovala, že tři čtvrtiny závodníků byly proti jakýmkoli protestům na hřištích i pódiích. „Nechtěla bych, aby něco odvádělo pozornost od mé soutěže. Tak to cítím i dnes,“ dodala bývalá šampionka v plavání ze Zimbabwe.

Výkonný výbor schválil řadu doporučení, poskytne více informací o pravidlu 50 i o sankcích. Upraven byl i olympijský slib zahrnující nyní bod o začleňování neboli inkluzi. Ta bude nově zmiňována i na dresech.

Coventryová  potvrdila, že projevy jako je pokleknutí na podporu rasové rovnosti nebo sevřená pěst budou trestány: „Ano, tak to je. A je to tak, protože se pro to vyslovila většina závodníků. Žádali o to.“ Komise to od června 2020 konzultovala s 3500 sportovci.

Zaťaté pěti v Mexiku

Největší pozornost na sebe připoutali na olympiádě v Mexiku v roce 1968 američtí běžci Tomie Smith a John Carlos, kteří na stupních vítězů zvedli při slavnostním ceremoniálu ruku se sevřenou pěstí v černé rukavici na podporu hnutí za práva černochů Black Power.

Jejich gesto odsoudil tehdejší prezident MOV Avery Brundage, oba sportovci byli vyloučeni z amerického týmu a museli předčasně opustit olympijskou vesnici.

V roce 1968 se Čáslavská na LOH v Mexiku dělila o 1. místo se Sovětkou Larisou Petrikovou, při sovětské hymně na protest proti okupaci odvrátila hlavu a sklopila zrak do země

Na stejné olympiádě československá gymnastka Věra Čáslavská sklonila hlavu a odvrátila se od sovětské vlajky, když začala hrát hymna na počest sovětské vítězky Nalaliji Kučinské. Olympiáda se totiž konala krátce po vpádu vojsk armád Varšavské smlouvy do Československa.

Velmi diskutované bylo také gesto etiopského maratonského běžce Feisyho Lilesy na letních hrách v Riu v roce 2016. Když dobíhal do cíle, zkřížil ruce nad hlavou na protest proti násilí, která páchala etiopská vláda na jeho etniku Oromů.

Etiopský maratonec protestoval proti vládě, lidé se mu skládají na azyl

Amerika

S pokleknutím proti policejní brutalitě přišel jako první v roce 2016 hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick. Gesto se později rozšířilo a nyní je například používáno před úvodním hvizdem zápasů anglické fotbalové ligy Premier League.

Trump zuří, fotbalová liga nebude nutit hráče stát při hymně

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám