Hlavní obsah

Od Austrálie odplulo největší ohnisko covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z australského přístavu Port Kembla odplula ve čtvrtek výletní loď Ruby Princess, která se stala největším zdrojem nákazy koronavirem v zemi. Je s ní spojován každý desátý nakažený v Austrálii. Loď měla opustit australské výsostné vody už v neděli, ale ze zdravotních důvodů se to muselo odložit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Ruby Princess odplouvá od australských břehůVideo: KameraOne

 
Článek

Ruby Princess připlula do Sydney poprvé 8. března. Tehdy na palubu vstoupili zdravotní komisaři Nového Jižního Walesu, aby prověřili, že se z lodi nebude šířit nákaza.

Když po návratu z Nového Zélandu s 2700 cestujícími zakotvila v Sydney 18. března, nikdo už lidi na palubě zkontrolovat nepřišel. Pasažérům ani neudělali výtěry pro testy a mohli 19. března vystoupit, i když tucet cestujících byl pozitivní.

V Novém Jižním Walesu bylo v té době na 300 potvrzených případů covid-19 a přibývalo jich pozvolněji. To se však změnilo. Zemřelo osm cestujících z lodi, přičemž s jejími pasažéry je spojováno celkem 21 úmrtí. V Novém Jižním Walesu je 2976 potvrzených případů nákazy, z nichž třináct procent je spojeno s lodí. V Austrálii se s lodí spojuje 600 až 700 případů nákazy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Loď Ruby Princess odplouvá z australského Port Kembla.

Na Tasmánii se zřejmě nemoc rozšířila právě z této výletní lodě, uvedl list Canberra Times.

Australská stanice ABC uvedla, že z 900 zahraničních cestujících jich bylo nakaženo 35.

Vyšetřování má určit viníka

Už 20. března ministr zdravotnictví Nového Jižního Walesu řekl médiím, že má obavy, co se týká cestujících z Ruby Princess. Podle komisaře pohraniční stráže Michaela Outrama však právě ministerstvo zdravotnictví Nového Jižního Walesu dalo zelenou pasažérům, aby mohli vystoupit. Kdo je vinen, vyšetřuje speciální komise i policie.

Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová otevřeně přiznala: „Všichni z nás musí přijmout odpovědnost.“

Loď od zakotvení zůstala v australských vodách, od 6. dubna kotvila v Port Kembla a její posádka byla v karanténě. V posledních třech dnech bylo nakonec 542 lidí repatriováno do jejich domovských zemí, do Brazílie, Kanady, Francie, Německa, Mexika, na Nový Zéland, do Velké Británie i USA. Zbylí pak odpluli s lodí na Filipíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám