Hlavní obsah

Ochromení Itálie dusí i český byznys. Měsíc už by byl vážný, říká šéf milánské kanceláře CzechTradu

Novinky, tov

Rozsáhlá karanténa v Itálii komplikuje byznys českých firem v oblasti cestovního ruchu, ale i průmyslu a obchodu. Většina Italů opustila kanceláře, proto je problém se dovolat, tamní firmy totiž používaly hlavně pevné linky, informoval v pátek Marek Atanasčev, vedoucí zahraniční kanceláře státní agentury CzechTrade v Miláně.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Pracovník dezinfikuje prostor před hlavním nádražím v Miláně

Článek

Epicentrum pandemie koronaviru se podle Světové zdravotnické organizace už přesunulo z Číny do Evropy. Nejvíce postižená je právě Itálie, kde k pátečnímu večeru evidovali přes 17 tisíc infikovaných - počet se za den zvedl o zhruba 2500.  Také obětí výrazně přibylo - o 250 na 1266.

Už ne Čína, ale Evropa. Epicentrum pandemie koronaviru se podle WHO přesunulo

Koronavirus

Nejvíce zasažený region Lombardie, který se z 25 procent podílí na HDP pomalu rostoucí italské ekonomiky, je v karanténě, která v současné době platí pro celou Itálii. S šířením nákazy jsou na tom podobně také oblasti Benátska a Emilia-Romagna, které dohromady tvoří 40 procent HDP a z 50 procent se podílejí na exportu.

„Do všech tří zasažených regionů se vyváží většina výrobků z České republiky, což v současnosti činí velký problém,“ uvedl Marek Atanasčev.

Daňové úlevy i „neomezené” půjčky kvůli viru. Německo pustí do ekonomiky 13 bilionů

Koronavirus

„Podle prognóz ekonomů by stačil měsíc ochromení Itálie, aby byl dopad na český export závažný. V současné době se s tíživou situací v Itálii potýkáme již 17 dní a do budoucna může být situace pro český export vážná hlavně v oblasti automotive nebo nábytkářství. Zároveň zde velmi trpí turismus, kdy se oproti loňskému roku v některých oblastech snížila návštěvnost i o 90 procent,“ dodal.

Itálie je pro Českou republiku osmým největším vývozním trhem, kdy v loňském roce export činil přes 173 miliard korun. Mezi komodity s největším vývozem se řadí stroje, léky nebo automobily. Co se týče importu, Italové jsou pro tuzemsko pátým největším partnerem. Loňský dovoz přesáhl hranici 167 miliard korun a dominují mu automobily nebo ropa.

Jelikož koronavirus zasáhl primárně průmyslově silný sever státu, italská vláda připravuje opatření na podporu ohrožené ekonomiky a snaží se, aby byl celkový dopad aktuální situace na ekonomiku co nejmenší.

Úplně bez lidí. Takhle římské památky neznáte

Cestování

„V současné chvíli vláda připravila budget ve výši 25 miliard eur na podporu italské ekonomiky, firem a fyzických osob. Počítá s okamžitým užitím 12 miliard, které budou rozděleny na zdravotnické prostředky a prostředky civilní obrany. Následně budou poskytovány půjčky firmám, podpora rodinám, firmám k vyplácení mezd, snížení splátek na bydlení a další. Zároveň by čtyři miliardy měly jít na podporu exportu,” uvádí Atanasčev.

Tamní podniky tvoří 95 procent malých a středních firem, na kterých je Itálie závislá a z toho důvodu se vláda chystá vyplácet finanční podporu. „Právě tyto podniky jsou na jakékoliv výkyvy nejvíce náchylné, ale italská vláda deklarovala, že nikdo kvůli koronaviru nepřijde o finanční prostředky,“ dodává Atanasčev.

Italové nemají kam ukládat nemocné. Lůžka stojí i ve stanech

Koronavirus

Celá situace velmi silně dopadá také na módní průmysl. „Do Itálie každoročně přijíždí přibližně 6 milionů Číňanů, kteří standardně projíždějí na trase Milán-Řím, a jsou největší klientelou pro prestižní módní italské značky. Koronavirus velmi narušil prodeje, které začaly klesat a v současné době jsou zastavené veškeré obchody a obchodní aktivity, které nesouvisí s prodejem potravin a léků,” podotýká Atanasčev.

Každodenní život v Itálii je zásadně omezen, což se mimo jiné začíná ukazovat jako fatální pro zahraniční obchod. Projevují se problémy s expedicí zboží do České republiky a dodávky se zpomalují.

Pro státy s více než 2500 nakažených je podle Hamáčka už pozdě

Koronavirus

Pro CzechTrade je také zásadní, že až do července byly zrušeny veškeré veletrhy a individuální schůzky s českými podnikateli na území Itálie, což pro české klienty znamená zmaření obchodních příležitostí.

Další věc je, že mnoho firem čerpá placené či neplacené dovolené nebo je na home office a Italové většinou používají pevné linky, takže je těžké někoho zastihnout a plánovat další aktivity.

„Další věc je, že mnoho italských firem čerpá placené či neplacené dovolené nebo pracuje na home office a Italové většinou používají pevné linky, takže je těžké někoho zastihnout a plánovat další aktivity. Pozitivní je, že na straně našich klientů přetrvává optimistická nálada, že vše odezní a budeme moct pokračovat v rozjednaných plánech. Z naší strany jsme připraveni exportérům pomoci, jak jen to bude možné, “ uzavírá Atanasčev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám