Hlavní obsah

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem mohou trvat až do dubna

Právo, Matěj Říha, pab
Aktualizováno

Policisté předpokládají, že kontroly na hraničních přechodech Česka s Rakouskem a Německem potrvají zřejmě déle než do příští středy. O setrvání hlídek na hranicích bude muset rozhodnout vláda. Kontroly začnou v pátek o půlnoci a zatím jsou nařízené do středy příštího týdne. Policisté ale předpokládají, že se ještě o 20 dní prodlouží. O situaci informoval v pátek policejní prezident Jan Švejdar.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Kontroly na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Karlovarsku v minulých dnech.

Článek

Policisté sledují situaci na hraničních přechodech již nyní. Podle Švejdara zaznamenali zvýšený provoz už ve čtvrtek, kdy se oznámilo, že se na hranice vrátí kontroly a že v zemi bude nouzový stav.

„Došlo k tomu, že se na příjezdových komunikacích začaly tvořit kolony. To znamená, že se lidé vracejí zpět,“ sdělil v pátek Švejdar.

Konečně! Češi mají možnost zaplatit si test na koronavir

Koronavirus

Šéf policie očekává, že po uzavření hranic bude provoz minimální. Policisté mají k dispozici několik desítek tisíc respirátorů i desítek tisíc litrů dezinfekčních prostředků.

„O dalších nákupech jednáme, aby byl všech prostředků dostatek,“ uvedl ekonomický náměstek policejního prezidenta Michal Keřka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Němci namátkově kontrolují řidiče na D5 za českou hranicí

Namátkové kontroly probíhají například také na německé straně za českou hranicí na D5. Veškerá doprava je z dálnice svedena na odpočívadlo, kde mají němečtí policisté stanoviště.

Reportér Práva na místě zjistil, že kontrole je podroben zhruba každý pátý řidič osobního vozidla, zejména jde o cizince z Belgie a Francie.

Nakazit se může maximálně 20 procent světové populace, tvrdí epidemiolog

Koronavirus

V karanténě je v současnosti 198 policistů, kteří tam byli umístěni po návratu z rizikových oblastí. Podle Švejdara jde o preventivní dvoutýdenní opatření.

Žádný policista nebyl na koronavirus testován s pozitivním výsledkem. „Neohrožuje to akceschopnost policie,“ zdůraznil Švejdar.

Reklama

Výběr článků

Načítám