Hlavní obsah

Obří výletní lodě se staly vězením pro desetitisíce členů posádek

Novinky,

Obří výletní lodě přispívaly k šíření nového koronaviru. Jejich cestám přinejmenším načas odzvonilo, poslední cestující se vrátili už před měsícem domů, plavidla jsou přesto dále vězením pro početné posádky a personál. Na palubách 85 těchto lodí v amerických výsostných vodách zůstává přes 54 tisíc lidí, kteří se nemohou vrátit domů. Celosvětově jich může být přes sto tisíc.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Výletní lodě u Manily

Článek

Když brazilský DJ Caio Saldanha se svou snoubenkou Jessikou Furianovou dorazili na počátku března do USA, těšili se na nový život během práce na lodi Celebrity Infinity společnosti Royal Caribbean. Netušili, že se změní ve vězení.

Den poté, co loď 13. března vyplula, americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydala zákaz plaveb výletních lodí a Royal Caribbean zrušila všechny své operace na celém světě.

„Bylo to šokující překvapení. Byla to noční můra,“ řekl stanici BBC Caldanha. Plavby byly přerušeny nejprve na třicet dní, pak na 40, 50, 60. CDC termíny prodlužovala a země ve strachu ze šíření nemoci covid-19 lodím uzavřely přístavy.

Do přístavů doplouvají poslední výletní lodě, měly dramatické osudy

Koronavirus

Když se během března a dubna vrátili výletníci domů, mnoho členů posádek dál zůstávalo na lodích. Caldanha se svou snoubenkou jsou na moři už dva měsíce. Oba strávili v malé kajutě 21 dní v karanténě. Měla sice okýnko, jenomže nešlo otevírat, takže se čerstvého vzduchu nedočkali. Až minulý týden je přemístili na loď Celebrity Reflection, která je pohodlnější.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Výletní loď MV Ruby Princess u Manily

Touží se vrátit domů, leč nemohou. Protože nic nenasvědčuje tomu, že by pandemie byla u konce, i když v Evropě pomalu ustupuje stejně jako v Číně a na Dálném východě, v amerických výsostných vodách je podle sdělení pobřežní stráže 85 lodí s asi 54 200 lidmi na palubě. Podle listu Miami Herald jich bylo na světě na palubách těchto lodí přes sto tisíc.

Od Austrálie odplulo největší ohnisko covid-19

Koronavirus

Složitá repatriace vede k protestům

Americká firma Royal Caribbean sice zařídila v úterý let pro britské členy posádek z Miami do Londýna, jenomže posádky jsou veskrze mezinárodní a podobné lety jsou nákladné, protože se při nich musejí dodržovat všechna nařízení CDC. Musí například jít o speciální charterové lety.

Na lodi Regal Princess společnosti Princess Cruises dokonce propukly protesty poté, co zemřel jeden ukrajinský člen personálu, když u Nizozemska skočil z paluby do moře. Protesty propukly na lodi poté, co byla odložena repatriace. Na jiné lodi dokonce Rumuni drží hladovku.

Stevardi na výletní lodi Diamond Princess s jídlem servírovali i koronavirus

Koronavirus

Společnost Royal Caribbean uvedla, že repatriace postupuje: „Úspěšně jsme repatriovali už přes 16 000 členů posádek a pracujeme s vládami a zdravotnickými úřady po celém světa na našich plánech, Oceňujeme trpělivost posádek.“

Problémem je, že někteří čekající zaměstnanci nedostávají plný plat, ale minimum v podobě 13 dolarů na den. DJ Saldanha uvádí, že to není dost: „Po 25. dubnu nám přestali platit v plné výši. Na lodi jíme a pijeme, takže získají peníze zpátky. Pravděpodobně na tom budou mít i zisk.“

Reklama

Výběr článků

Načítám