Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží do 23. prosince, rozhodla Sněmovna

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna hlasy ANO, ČSSD a KSČM ve středu po několikahodinové debatě schválila prodloužení nouzového stavu do 23. prosince. Vláda přitom původně žádala o prodloužení stavu nouze až do 11. ledna, to však odmítli komunisté, kteří vládu tolerují.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na mimořádné schůzi k prodloužení nouzového stavu

Článek

„Chceme znát vývoj a z porovnání udělat nový závěr,“ uvedl k termínu 23. prosince předseda KSČM Vojtěch Filip.

Z 98 přítomných poslanců podpořilo návrh komunistů 53 členů dolní komory z řad ANO, ČSSD a KSČM. Naopak proti zvedlo ruku 36 poslanců z klubů ODS, Pirátů, TOP 09, SPD a STAN. Lidovci i část Pirátů se zdrželi. Na hlasování se můžete podívat zde.

Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu a pokutách pro firmy

Domácí

Většina opozičních poslanců nechtěla prodloužit stav vůbec. „Vláda si nezaslouží ani den nouzového stavu navíc,“ prohlásila například šéfka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Stav nouze naopak obhajovali na plénu vládní členové a komunisté. Podle nich by totiž po jeho skončení přestala platit většina koronavirových opatření, a pak by došlo ke zhoršení epidemiologické situace.

Babiš: Kdo je proti, chce jen chaos

Všichni ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují zdraví českých občanů. Vy říkáte, že nemáte problém s tím, že se pandemie rozšíří a budeme mít 300 mrtvých denně. No a když se tak stane, tak zase budete řvát, že je všechno blbě. Jenom všechno kritizujete,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Máme toho plné zuby, tohle je šílenství. Piráti tepou Babišovu vládu

Domácí

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost o vyhlášení nouzového stavu. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením o 17 dnů a v druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Výběr článků

Načítám