Hlavní obsah

Návrat polárníků z Antarktidy se kvůli SARS-CoV-2 komplikuje

Brno

Návrat vědců z letošní expedice brněnské Masarykovy univerzity do Antarktidy se kvůli koronavirovým opatřením komplikuje. Nyní jsou na lodi směřující do Chile, tam ale nejspíš budou muset do dvoutýdenní karantény, sdělil vedoucí Českého antarktického výzkumného programu Daniel Nývlt. Účastníci expedice jsou nicméně podle něj v pořádku.

Foto: Masarykova univerzita

Mendelova polární stanice.

Článek

Expedice je na chilské lodi Aquiles, do přístavu Punta Arenas by měla připlout 8. dubna. Následně 15. dubna měla letět zpět do Evropy. V Punta Arenas ale podle Nývlta vyhlásili karanténu.

Není proto jasné, zda bude moci loď do přístavu vplout, nebo zda bude muset pokračovat dál až do svého mateřského přístavu. I tam by zřejmě vědci skončili ve čtrnáctidenní karanténě.

„Jsou na lodi a nevíme, co bude dál, řešíme to s naším velvyslancem i s admiralitou,“ uvedl Nývlt.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle Nývlta je ale stejně nejistý let, kterým se měli badatelé vrátit. Je možné, že jej aerolinky zruší, jak se to nyní děje. Přiletět do vlasti by pak mohli teoreticky na začátku května. Otázkou je podle něj to, jestli v té době nějaké lety z Jižní Ameriky do Evropy ještě budou fungovat.

„S našimi lidmi jsme v pravidelném kontaktu, jsou v pořádku, na lodi žádný Covid-19 není. Lékař je vyšetřil při vstupu na loď a samozřejmě podává informace autoritám v Chile,“ podotkl.

Nebýt poruchy na lodi, jsou zřejmě již doma

Vědci přitom mohli být už doma, původně totiž měli odplouvat v polovině března. Loď ale kvůli poruše podle Nývlta vyrazila o 14 dní později. Kvůli poruše lodi se ostatně zpozdil i jejich odjezd z Brna, a to o necelý týden.

Česká expedice zažívá v Antarktidě vysoké teploty i silnou vánici

Věda a školy

Devítičlenná výprava vyrazila z Česka na základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v pátek 17. ledna. Vědci při expedici například měřili hmotu na dlouhodobě studovaných ledovcích a odebírali vzorky sněhu a ledu pro analýzy dálkového transportu znečišťujících látek atmosférou.

V Antarktidě letos byla i druhá, kratší expedice Masarykovy univerzity, a to na Nelsonově ostrově v souostroví Jižní Shetlandy. Vědci z této expedice už jsou asi pět týdnů doma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám