Hlavní obsah

Vláda slíbila nalít do ekonomiky přes bilion. Dala jen 21 miliard

Novinky, bož

Ministerstvo financí vyčíslilo celkovou výši opatření na podporu ekonomiky na 1 128,9 miliardy korun. Jde o různé podpory a kompenzace, která mají omezit dopady vládních restrikcí kvůli šíření nemoci covid-19. Z reportu Hlídače státu a Rekonstrukce státu však vyplývá, že k 10. květnu stát z této pomoci reálně vyplatil 21 miliard korun.

Foto: Novinky

Podpora podnikatelů a ekonomiky

Článek

Stát tedy celkem vyplatil 1,76 procenta celkové slíbené pomoci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně mluví o pomoci „tisíc miliard”. A podle přehledu na stránkách ministerstva financí dosahuje slíbená podpora 20,4 procenta českého hrubého domácího produktu (HDP).

Stát ovšem do této částky zahrnuje i záruky na komerční úvěry v rámci programů Covid ve výši 851,5 miliardy korun.

Podle Hlídače státu a Rekonstrukce státu byla dosud vyplacena pomoc ve výši 21 miliard korun. Šlo o 10,7 miliardy v rámci programu Pětadvacítka pro OSVČ, 1,90 miliardy v rámci příspěvků na mzdu zaměstnance v rámci programu Antivirus nebo 0,18 miliardy v rámci ošetřovného pro OSVČ.

Kromě toho číslo zahrnuje ještě záruky za úvěry v rámci programů Covid I, Covid II a Covid Praha pro 1296 subjektů v celkové výši 7,79 miliardy.

Stát tak zatím na podporu ekonomiky vydal 0,38 procenta HDP.

Českou ekonomiku podle odhadu Evropské komise letos v důsledku restrikcí v souvislosti s globální pandemií nemoci covid-19 čeká propad o 6,2 procenta. UniCredit Bank odhaduje dokonce propad HDP o 11 procent.

Nejvíce aktuální krize dopadá na gastronomii a cestovní ruch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám