Hlavní obsah

Ostrava spustila nouzový program pro podnikatele

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až 100 tisíc korun mohou získat jako dar od města Ostravy podnikatelé, kteří svou činnost provozují v moravskoslezské metropoli a jejichž roční příjmy nepřekračují částku 18 milionů korun. O vyhlášení nouzového programu rozhodli tento týden ostravští radní.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Radnice města Ostravy

Článek

Pomoc je určena podnikatelům, kteří v důsledku krizových opatření vlády kvůli epidemii nemoci covid-19 museli přerušit svou činnost. Magistrát na tuto pomoc drobným podnikatelům vyčlenil až 100 milionů korun. Město chce v další fázi podpořit finančně také nepodnikatelský sektor.

„O dar až do výše 100 tisíc korun mohou lidé žádat v termínu od 1. do 13. května. Tímto programem město navazuje na již probíhající projekt okamžité finanční výpomoci ostravským podnikatelům do výše 20 tisíc korun. Do tohoto prvního programu lze poslat svou žádost do 30. dubna. Město v rámci této první rychlé pomoci dosud poslalo na účty bezmála 1700 podnikatelů 26,6 milionu korun,“ sdělila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

„Zásadním hybatelem ekonomiky a zdrojem pestrosti i stability města jsou podnikatelé, zvlášť ti menší. Město je ke své prosperitě potřebuje podnikatele a oni teď potřebují nás, tedy rychlou a efektivní pomoc města,“ vysvětlil spuštění programu ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Dodal, že opatření, která město nastavilo, nyní aplikují i jednotlivé městské obvody.

„Do pomoci podnikatelům se zapojují i soukromé subjekty jako například společnost Residomo. Ozvala se nám i okolní města, která se námi inspirují,“ dodal primátor.

Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun

Ekonomika

Ostrava například podobně jako jiná města podnikatelům umožnila prodloužení splatnosti nájmu v městských objektech o tři měsíce, ale i odpuštění části nebo celého nájmu. Ve hře je rovněž možnost úplného prominutí místních poplatků z ubytování a ze záboru veřejného prostranství, které v současnosti zatěžují hoteliéry a provozovatele restaurací a kaváren.

Vedení Ostravy navíc nyní chystá program na podporu kulturních, vzdělávacích, sportovních a dalších neziskových organizací. Doplnit by měl spuštěné dotační programy. Rada města plánuje novou výzvu vyhlásit 5. května. Podrobné informace k nouzovým programům najdou zájemci na webu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám