Hlavní obsah

Nákupy se Němcům komplikují, v obchodech musí být 20 metrů čtverečních na zákazníka

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Potvrzené případy nákazy koronavirem nepřibývají v Německu tak dramaticky, přesto se země rozhodla pro zpřísnění opatření. Němci se tak musejí smířit s uzavřením restaurací, barů, služeb, kulturních zařízení a zařízení pro volný čas až do 20. prosince. Obchody sice zůstávají otevřené, ale lidem se nákupy výrazně zkomplikují, píše server týdeníku Focus.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová během projevu v parlamentu

Článek

Spolková vláda rozhodla, že v obchodech s prodejní plochou do 800 metrů čtverečních může být přítomno jen tolik nakupujících, aby se splnil limit 10 metrů čtverečních na jednu osobu. V obchodech, které jsou větší, nastupuje přísnější omezení. Může tam jen tolik nakupujících, aby na jednoho bylo 20 metrů čtverečních. Dosud platilo v Německu omezení 10 metrů čtverečních na osobu. Pro srovnání, v Česku je tento limit stanoven na 15 metrů čtverečních.

Novinkou je i to, že roušky budou povinné i na parkovištích před obchody. Povinnost nošení roušek se rozšiřuje z uzavřených místností a veřejné dopravy i na volná prostranství. Oblasti, kde se musí nosit roušky i venku, určí místní úřady.

Německo prodlouží karanténu do 20. prosince, podmínky se zpřísní

Koronavirus

V železniční dopravě by se podle nového nařízení měla zvýšit kapacita  míst k sezení a současně se omezí rezervace tak, aby se zachovaly mezi cestujícími rozestupy. Ve vlacích bude platit povinnost mít roušku a posílí se kontroly, zda se toto nařízení dodržuje.

„Virus nelze oklamat,“ řekla kancléřka před poslanci v parlamentu. Nadějí je, že se o něm ví daleko více. „Máme to ve svých rukou a nejsme bezmocní,“ uvedla. Každý může podle ní přispět k tomu, abychom tuto dobu zvládli. „Zima bude obtížná, ale skončí,“ říká Merkelová.

Německá vláda podle ní podporuje návrh, aby byla prozatím uzavřena všechna evropská lyžařská střediska. Rakousko s tímto postojem nesouhlasí.

Pod Matterhornem se o víkendu lyžovalo. Jinde v Alpách je ovšem pusto

Cestování

Když kancléřka představovala omezení týkající se kontaktů mezi lidmi, poslanci AfD hlasitými projevy vyjadřovali nevoli.

Nově se soukromá setkání rodin a známých omezí na maximálně pět lidí z nejvýše dvou domácností. Přes vánoční svátky od 23. prosince až do Nového roku se ale režim pro setkávání rodin zmírní, sejít se tak bude moci až deset lidí z více domácností.

Italské skiareály budou přes Vánoce nejspíš zavřené. Provozovatelé se bojí finančních ztrát

Cestování

Dosavadní karanténa dokázala podle ní uchránit německý zdravotní systém před zhroucením, ale „skutečný cíl významného snížení počtu nových infekcí dosud nebyl dosažen“. „Naším cílem je, aby zdravotnické úřady byly opět schopné trasovat šíření koronaviru, a bránit tak dalším přenosům infekce,“ řekla Merkelová.

„Doufáme, že vakcíny budou brzy schváleny,“ řekla kancléřka. To sice podle ní neznamená okamžitý konec pandemie, ale: „Je to světlo na konci tunelu,“ řekla Merkelová. „Během této doby bychom neměli myslet jen na naše rodiny, ale také na každého, kdo to má opravdu těžké,“ uzavřela svůj projev.

Reklama

Výběr článků

Načítám