Hlavní obsah

Německo prodlouží karanténu do 20. prosince, podmínky se zpřísní

Aktualizováno

Německo kvůli stále vysokému počtu případů nákazy koronavirem prodlouží přísná omezení do 20. prosince. Kancléřka Angela Merkelová se na tom ve středu dohodla s premiéry spolkových zemí. Současná epidemická situace se sice podle ní stabilizovala, zůstává ale nadále velmi vážná, takže není možné karanténu zmírnit. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení tak zůstávají zavřená.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Jsme ještě velmi daleko od incidence 50," řekla na tiskové konferenci Merkelová. Hodnotu 50 nově nakažených na 100 000 obyvatel během sedmi dní označila kancléřka již před začátkem listopadové karantény za cíl, který chce Německo dosáhnout. "Jsme za jedno. Na tento cíl se musíme dále mířit," uvedla. Aktuálně je v Německu 139 nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní.

Exponenciální růst se podle kancléřky zastavil, ale to ke zvládnutí pandemie nestačí. "Musíme ještě jednou napnout síly," uvedla.

"Situace je velice, velice vážná," řekl bavorský premiér Markus Söder, který dlouhodobě požaduje co nejpřísnější preventivní opatření. "Výsledek není tak dobrý, jak jsme doufali," zhodnotil dosavadní listopadovou karanténu.

Německo nečeká. Začne očkovat proti covidu už v prosinci

Koronavirus

Závažnost situace si podle Merkelové žádá zpřísnění stávajících pravidel. Nově se tak soukromá setkání rodin a známých omezí na maximálně pět lidí z nejvýše dvou domácností, děti do 14 let do tohoto limitu započítávány nebudou. Aktuálně je omezení stanoveno na deset lidí z nejvýše dvou domácností.

Přes vánoční svátky od 23. prosince až do Nového roku se ale režim pro setkávání rodin zmírní, sejít se tak bude moci až deset lidí z více domácností, řekla kancléřka. Söder nicméně obyvatele Německa vyzval, aby pokud možno rodinné sešlosti odložili a vyvarovali se cestování.

Školy a školky nadále zůstávají otevřené, vláda udržení jejich prezenčního chodu považuje za klíčové pro ekonomiku. Nově v případu nákazy ve třídě budou spolužáci a učitelé z dané skupiny posláni do pětidenní karantény, kterou bude možné ukončit takzvaným rychlotestem. Doposud byla běžná 14denní karanténa.

Zvláštní opatření podle možností škol, například učení ve směnách či hybridní výuka s využitím internetu, budou v těch regionech, kde je počet nových případů nad 200 na 100 000 obyvatel během sedmi dní.

Bavorský soud zrušil povinné testování pendlerů

Evropa

Nově budou také povinné roušky při výuce od 7. tříd, pokud bude v oblasti výrazně překročen limit 50 nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní. V řadě spolkových zemí ale již povinné roušky při vyučování u starších dětí jsou, Bavorsko je má například i na prvním stupni škol.

Vánoční prázdniny v celém Německu začnou od soboty 19. prosince. Na tento termín ještě před středečním jednáním posunulo několik spolkových zemí. Od tohoto opatření si vláda se spolkovými zeměmi slibuje několikadenní omezení kontaktů před následným setkáváním rodin.

Pokud jde o silvestra, požádal Söder Němce, aby uvolnění režimu o svátcích nezneužili k bujarým večírkům. Opět zopakoval, že Vánoce by obzvláště v letošním roce měly být svátkem rodin.

Zákaz prodeje dělobuchů, o kterém se před dnešním jednáním spekulovalo, ale Němce nečeká.

Kriticky se vyjádřil Söder také o přístupu Rakouska k lyžařské sezoně. Rakouský kancléř Sebastian Kurz totiž odmítá požadavek Itálie, aby se kvůli pandemii lyžování ve střediscích zakázalo přinejmenším do ledna. "Nedovedu si to představit," řekl bavorský premiér o tom, že se lidé budou setkávat na vlecích a lanovkách, na které musí čekat ve frontě.

Reklama

Výběr článků

Načítám