Hlavní obsah

Italské skiareály budou přes Vánoce nejspíš zavřené. Provozovatelé se bojí finančních ztrát

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italové si přes Vánoce zřejmě nezalyžují. Alespoň ne doma. Premiér Giuseppe Conte uvedl, že by lidé neměli během svátků podnikat zimní dovolené – pokud však otevřou střediska v sousedních zemích, bude obtížné situaci uhlídat. Provozovatelům italských skiareálů by navíc taková situace nepřipadala férová, protože by přišli o množství peněz, uvádí italská mutace serveru The Local.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Conteho není možné dát skiareálům výjimku. „Vše, co souvisí s lyžováním, je nekontrolovatelné,“ uvedl premiér v pondělí.

Severoitalské regiony ovšem na výjimku tlačí a slibují přísná bezpečnostní opatření. Podle provozovatelů jsou v sázce miliony eur nejen pro vlekaře, ale i přidružené podniky – restaurace či hotely –, o které mohou přijít, pokud vynechají vánoční sezonu.

Conte pro televizní stanici La7 uvedl, že zatímco cestování mezi regiony by mělo být o Vánocích povoleno, vláda nechce opakovat chybu z léta, kdy se mnoho nových ohnisek vyskytlo v místech, kde tráví lidé dovolenou.

Italský premiér doplnil, že se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou mluvil o tom, jak by se dala opatření během Vánoc koordinovat v rámci celé Evropy. Mluvčí předsedkyně nicméně později upřesnil, že nemluvili konkrétně o skiareálech.

Francouzské Val Thorens je nejlepším skiareálem světa. Česku kraluje Špindlerův Mlýn

Cestování

Pro koordinované otevírání areálů by byl například guvernér regionu Benátsko Luca Zaia. „Těžko by se dalo ospravedlnit, že uzavřete některá střediska, zatímco na druhé straně hor by se poklidně lyžovalo,“ uvedl na příkladu středisek Arabba či Cortina. Dodal, že zimní sezona bez sportů by byla pro hory sebevražedná.

Zatím se lyžuje jen ve Švýcarsku

Francie a Rakousko se podle serveru The Local stále rozhodují, zda skiareálům umožní, aby se v příštím měsíci otevřely. Francouzská vláda slíbila, že se bude snažit co možná nejvíce sladit se sousedy. Rakouští ministři pak naznačili, že jsou odhodláni dát lyžařské sezoně zelenou navzdory tomu, že na jaře byl velkým ohniskem tyrolský Ischgl. V Bavorsku už oznámili, že sjezdovky budou přes Vánoce uzavřené, vláda navíc občany zrazuje od cest na zahraniční hory.

Proti tomu ve Švýcarsku se sezona pomalu rozjíždí, o víkendu se začalo lyžovat v Zermattu pod Matterhornem. Nutné jsou například roušky v lanovkách či dodržování odstupu. Na podobná opatření by se chtěli adaptovat i provozovatelé italských skiareálů navzdory tomu, že některé horské oblasti jsou aktuálně vyznačeny jako vysoce rizikové.

Pod Matterhornem se o víkendu lyžovalo. Jinde v Alpách je ovšem pusto

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám